Έρευνα: Αύξηση στις απάτες phishing- Υποκλέπτονται στοιχεία και τραπεζικοί λογαριασμοί

Οι ψηφιακοί εγκληματίες στοχοποιούν Apple IDs και οικονομικά διαπιστευτήρια, σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab. Πώς να αναγνωρίζετε τις ιστοσελίδες και τα emails phishing.

Η Kaspersky Lab δημοσίευσε μια έρευνα phishing που αναλύει τη δραματική αύξηση των εκστρατειών που υλοποιούν οι ψηφιακοί εγκληματίες και είναι σχεδιασμένες να υποκλέπτουν τα στοιχεία των Apple IDs και των τραπεζικών λογαριασμών των χρηστών, με τη δημιουργία απατηλών ιστοσελίδων phishing που επιδιώκουν να μιμηθούν την επίσημη ιστοσελίδα apple.com. Οι ψηφιακοί εγκληματίες χρησιμοποιούν τις ψεύτικες ιστοσελίδες της Apple σε μια απόπειρα να ξεγελάσουν τους χρήστες, οδηγώντας τους να υποβάλλουν τα διαπιστευτήρια του Apple ID τους. Αυτά με τη σειρά τους θα δώσουν τη δυνατότητα στους εγκληματίες να υποκλέψουν τα στοιχεία σύνδεσης των λογαριασμών των χρηστών και να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα, τα στοιχεία και τους αριθμούς των πιστωτικών καρτών που είναι αποθηκευμένα στους λογαριασμούς τους στο iCloud και στο iTunes.

Από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι το Μάιο του 2013, το cloud-based Kaspersky Security Network (KSN) της Kaspersky Lab εντόπισε κατά μέσο όρο 200.000 προσπάθειες την ημέρα από χρήστες που προσπαθούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ιστοσελίδες phishing. Το Kaspersky Security Network ενημερωνόταν αυτόματα κάθε φορά που ένας χρήστης προϊόντων Kaspersky Lab κατευθυνόταν σε μία από τις απατηλές σελίδες.

Η αύξηση του μέσου όρου των περιστατικών που ανιχνεύτηκαν είναι αξιοσημείωτη σε σύγκριση με το 2011, όταν ο μέσος όρος κυμαινόταν στα 1000 περιστατικά την ημέρα. Το web antivirus module της Kaspersky Lab εντόπισε επιτυχώς και απέτρεψε τους χρήστες του «να μπουν» στις συγκεκριμένες σελίδες. Παρ’ όλα αυτά, η αύξηση των περιστατικών που ανιχνεύτηκαν δείχνει πως αυτές οι απάτες χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από τους ψηφιακούς εγκληματίες για εκστρατείες phishing.

Οι ειδικοί της Kaspersky Lab ανέλυσαν τη συμπεριφορά και τις μεθόδους των ψηφιακών εγκληματιών σε καθημερινή και μηνιαία βάση, παρατηρώντας ότι οι διακυμάνσεις και οι αυξήσεις που σημειώθηκαν στις απόπειρες phishing συχνά σημειώνονταν την ίδια περίοδο με μεγάλα γεγονότα για την Apple. Για παράδειγμα, στις 6 Δεκεμβρίου του 2012, αμέσως μετά την έναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων iTunes στην Ινδία, την Τουρκία, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική και σε 52 επιπλέον χώρες, η Kaspersky Lab ανίχνευσε ένα παγκόσμιο ρεκόρ περισσότερων από 900.000 προσπαθειών phishing μέσα στην ίδια μέρα, που οδηγούσαν σε ψεύτικες σελίδες Apple.   ……………………

ΠΗΓΗ : Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  κλικ εδώ για το άρθρο

This entry was posted in ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply