Αλγόριθμοι και Δημοκρατία

Αλγόριθμοι και Δημοκρατία | tovima.grΣουφλέρη Ιωάννα

Μπορεί άραγε η ροή της πληροφορίας στα κοινωνικά δίκτυα να χειραγωγηθεί προκειμένου να αλλάξει η εντύπωση ορισμένων χρηστών για την πρόθεση ψήφου των υπόλοιπων «δικτυωμένων», πράγμα το οποίο μπορεί ακόμη και να αλλάξει το εκλογικό αποτέλεσμα; Μπορεί, λέει ομάδα αμερικανών και βρετανών επιστημόνων σε πρόσφατο άρθρο στην επιθεώρηση «Nature».
Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μοντέλο βασισμένο στη θεωρία παιγνίων για να μελετήσουν την απόφαση ψήφου και το εφάρμοσαν με τη βοήθεια 2.520 εθελοντών. Για να περιγράψουν το μέγεθος της διαπιστωμένης επίδρασης των αλγορίθμων στην απόφαση ψήφου οι ερευνητές χρησιμοποιούν τον όρο «gerrymandering», ο οποίος σημαίνει τη χειραγώγηση των εκλογικών περιφερειών έτσι ώστε να προκύψει ένα συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα.

Αν το σκεφτεί κανείς, η έννοια της εκλογικής περιφέρειας έχει χαθεί στην εποχή του Διαδικτύου. Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, η πληροφορία διασπείρονταν μέσω επίσημων δικτύων, όπως οι εφημερίδες, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση, ή μέσω διαπροσωπικών επαφών.   …………..

πηγή :  το Βήμα  (άρθρο)
This entry was posted in ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ, ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.