Ανέτοιμοι για τον κανονισμό προστασίας προσωπικών δεδομένων

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

23s6perospΟλοσχερής είναι η απουσία προετοιμασίας στη χώρα μας για την εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ). Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η 25η Μαΐου 2018, τελική ημερομηνία εφαρμογής του κανονισμού που βασίζεται στην Κοινοτική Οδηγία Ε.Ε. 2016/679, θα βρει την Ελλάδα μεταξύ των οκτώ κρατών-μελών που δεν θα έχουν εναρμονίσει την εθνική με τη νέα κοινοτική νομοθεσία.

Αν και η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που είχε οριστεί για τον σκοπό αυτό από το υπουργείο Δικαιοσύνης ολοκλήρωσε το έργο της από τον περασμένο Μάρτιο, το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο, μάλιστα, είχε τεθεί και σε δημόσια διαβούλευση, δεν έχει εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Θεωρείται απίθανο η ψήφιση του σχετικού νόμου να γίνει πριν από το ερχόμενο φθινόπωρο. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η αναγκαιότητα εναρμόνισης του θεσμικού πλαισίου της χώρας για το σύνολο των ανεξάρτητων αρχών της χώρας είναι αυτή που έχει «βραχυκυκλώσει» τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου, καθώς αναμένεται μια ολιστική προσέγγιση του θέματός τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι ούτε ο νέος ΓΚΠΔ υιοθετείται αλλά ούτε και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου των ανεξάρτητων αρχών προωθείται. Σημειώνεται εδώ ότι την αρμοδιότητα για την εφαρμογή του κανονισμού έχει η ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ).    ………….

πηγή :   η Καθημερινή  (άρθρο)

This entry was posted in ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply