Ανδρέας Δρακόπουλος: Η Ελλάδα θα ξανασταθεί στα πόδια της

Ο ΑΝΙΨΙΟΣ ΤΟΥ ΝΙΑΡΧΟΥ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ

Πολίτης του κόσμου, αλλά βαθιά Ελληνας. Αυτή είναι η «ταυτότητα» του Ανδρέα Δρακόπουλου, του ανθρώπου που διακινεί σε Ελλάδα και εξωτερικό δωρεές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στον χώρο της Τέχνης, του Πολιτισμού, της Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας.

Ανδρέας Δρακόπουλος: Η Ελλάδα θα ξανασταθεί στα πόδια της

Με ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ, ο 49χρονος ανιψιός του αείμνηστου Σταύρου Νιάρχου (από την αδελφή του Μαίρη Δρακοπούλου) μοιράζεται μαζί με τα εξαδέλφια του, Φίλιππο και Σπύρο, την προεδρία του φιλανθρωπικού Ιδρύματος με τη διεθνή ακτινοβολία. Η δημιουργία του ήταν όραμα του θρυλικού εφοπλιστή, η οποία υλοποιήθηκε αμέσως μετά τον θάνατό του, το 1996.

Σύμφωνα με τη διαθήκη του, πάνω από το 20% της περιουσίας του παραχωρήθηκε στο Ιδρυμα, ενώ επιθυμία του ήταν τουλάχιστον το 50% των δωρεών του να διατίθεται στην Ελλάδα. Από το 1996 μέχρι σήμερα το Ιδρυμα Νιάρχου έχει εγκρίνει τη διάθεση συνολικά 1,07 δισ. ευρώ μέσω 2.589 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 110 κράτη ανά τον κόσμο. Είναι σημαντικό ότι το 80% από αυτό το ποσό έχει διατεθεί σε οργανισμούς και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα.

Εργο-ορόσημο και πολιτιστική παρέμβαση υψίστης σημασίας αποτελεί η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε σχέδια του φημισμένου Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και θα στεγάσει την Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή. Ολο το έργο θα περιβάλλεται από πάρκο έκτασης 170 στρεμμάτων. Ομως η προσφορά του Ιδρύματος δεν σταματά εδώ. Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια ανακοίνωσε τη διάθεση 100 εκατ. ευρώ για την ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της εντεινόμενης κρίσης (Ιανουάριος 2012) και επιπλέον άλλα 100 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους (Οκτώβριος 2013), αποσπώντας τα θετικά σχόλια όλων. Και βέβαια το Ιδρυμα έχει πραγματοποιήσει και συνεχίζει να υλοποιεί σε Ελλάδα και εξωτερικό μια ακόμα σειρά από δωρεές σε διάφορους τομείς.

………………………………

ΠΗΓΗ : ΕΘΝΟΣ    (άρθρο)

This entry was posted in ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ, ΤΕΧΝΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply