Αποψη: «Ψηφιακοί νομάδες» και τεχνολογικός τουρισμός

Πολλοί από εμάς θα θέλαμε να εργαζόμαστε από ένα καφέ σε μία παραλία στον Κορινθιακό Κόλπο ή από μία βιβλιοθήκη σε ένα νησί των Κυκλάδων. Η πραγματικότητα είναι πως οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε ενδεχομένως σήμερα αυτή τη δυνατότητα, όμως με την πάροδο του χρόνου όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα την αποκτούν.

Με την πανδημία της COVID-19 συνειδητοποιήσαμε όλοι μας πως η τηλεργασία και οι τηλεδιασκέψεις έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Ειδικότερα στον χώρο της τεχνολογίας είναι όλο και συχνότερο το φαινόμενο να εργάζονται άνθρωποι χωρίς τη φυσική τους παρουσία, αλλά από το σπίτι τους ή από όπου επιθυμούν. Σύμφωνα με στοιχεία της Global Workplace Analytics, η εξ αποστάσεως εργασία έχει αυξηθεί κατά 140% από το 2005.

Οι «ψηφιακοί νομάδες» είναι επαγγελματίες υψηλών και εξειδικευμένων προδιαγραφών, οι οποίοι χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία για να βιοποριστούν. Συνήθως εργάζονται από απόσταση είτε από το σπίτι τους είτε από καφέ, βιβλιοθήκες, συνεργατικούς χώρους καινοτομίας κ.α. Είναι χαρακτηριστικό πως πρόσφατη μελέτη της Gallup τονίζει πως 1 στους 3 εργαζομένους θα προτιμούσε την εξ αποστάσεως εργασία ακόμα και αν χρειαζόταν να αλλάξει αντικείμενο, αποδεικνύοντας την αυξανόμενη τάση για την εξ αποστάσεως εργασία.   ……………

πηγή :  η Καθημερινή  (άρθρο)

This entry was posted in ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.