Από το Ίντερνετ των Πραγμάτων, στη δημοσιογραφία των ρομπότ

ΤΑΣΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Ο όρος «Ιντερνετ των Πραγμάτων» χρησιμοποιήθηκε το 1999 από τον Βρετανό πρωτοπόρο της τεχνολογίας Κέβιν Αστον, ο οποίος και νοηματοδότησε το πεδίο αναφοράς του. Ηταν ο πρώτος που εφάρμοσε τη χρήση ασύρματων μικροτσίπ (RFID chip) στη βιομηχανία όπου εργαζόταν, την Procter & Gamble. Το 2011, πάνω από 6,3 δισ. δολ. επενδύθηκαν σε αυτήν την τεχνολογία, ενώ εκτιμάται πως η βιομηχανία των ασύρματων μικροτσίπ θα ξεπεράσει σε τζίρο τα 20 δισ. δολ., το 2014.Ο όρος «Ιντερνετ των Πραγμάτων» χρησιμοποιήθηκε το 1999 από τον Βρετανό πρωτοπόρο της τεχνολογίας Κέβιν Αστον, ο οποίος και νοηματοδότησε το πεδίο αναφοράς του. Ηταν ο πρώτος που εφάρμοσε τη χρήση ασύρματων μικροτσίπ (RFID chip) στη βιομηχανία όπου εργαζόταν, την Procter & Gamble. Το 2011, πάνω από 6,3 δισ. δολ. επενδύθηκαν σε αυτήν την τεχνολογία, ενώ εκτιμάται πως η βιομηχανία των ασύρματων μικροτσίπ θα ξεπεράσει σε τζίρο τα 20 δισ. δολ., το 2014.

«Η λιγωμένη φωνή του Ντέιβιντ Μπόουι ξεπηδά από τα ηχεία της τηλεόρασης, διηγούμενη την ιστορία του Μέιτζορ Τομ, στο “Space Oddity”. Η ώρα είναι 7.30 και ο Κύριος Μ σηκώνεται από το κρεβάτι. Οι κoυρτίνες ανοίγουν, αφήνοντας τον ήλιο να χυθεί στο δωμάτιο, ενώ μία φωνή τον ειδοποιεί: Σε 20 λεπτά θα είναι εδώ το ταξί σας. Οι συνεργάτες σας έχουν ενημερωθεί να σας περιμένουν στην πύλη 11 και έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα αρχεία για τη συνάντησή σας. Σας έκλεισα θέση δίπλα στο παράθυρο και ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης. Εχω προπληρώσει το πάρκινγκ για το αυτοκίνητό σας και το ψυγείο σας θα είναι πάλι γεμάτο, την ημέρα της επιστροφής σας. Αλλά, μη σας ζαλίζω με αυτά. Είναι για εμάς, τις μηχανές».

Τα σενάρια φαντασίας ενός τεχνολογικού μέλλοντος, όπου οι συσκευές θα συνομιλούν μεταξύ τους και θα αλλάζουν την πραγματικότητά μας αγγίζουν, πλέον, το παρόν.   ………

πηγή :  η Καθημερινή   (άρθρο)

This entry was posted in I T, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply