Βίκυ Καλογερά: Διδάσκει Αστρονομία στους Αμερικανούς

ΑΝΝΑ ΓΡΙΜΑΝΗ

Η Βίκυ Καλογερά είναι καθηγήτρια Φυσικής και Αστρονομίας και διευθύντρια του Κέντρου Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Northwestern των ΗΠΑ. Το 2016 θα τιμηθεί με το Βραβείο «Χανς Μπέτε» της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα διεθνώς βραβεία στον τομέα της Αστροφυσικής και της Πυρηνικής Φυσικής. Το ερευνητικό έργο της επικεντρώνεται στα άστρα-λευκούς νάνους, στους αστέρες νετρονίων και στις μαύρες τρύπες.  …………..

Πού υπερέχουµε και σε τι υστερούµε ως Ελληνες;
Οταν αποφασίσουµε ότι αγαπάµε κάποιον ή κάτι, δίνουµε τα πάντα, κάνουµε κάθε θυσία. Υστερούµε στο ότι δεν συνειδητοποιούµε ότι το καλό του γείτονα, του συµπολίτη, είναι και δικό µας καλό. Και ότι η κρατική περιουσία και οι επενδύσεις είναι δική µας περιουσία και των παιδιών µας, οπότε, εάν κλέβουµε από το κράτος ή τεµπελιάζουµε στη δουλειά µας, εν τέλει οι ίδιοι την πληρώνουµε, κι ας νοµίζουµε ότι ξεγελάσαµε τον κόσµο και περνάµε καλά… Υστερούµε ακόµη στο ότι είµαστε διατεθειµένοι να ανεχτούµε παραβάσεις και παρανοµίες.

Πώς θα γίνει πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό πανεπιστήµιο;
Καθηγητές χωρίς ερευνητικό έργο πρέπει είτε να βγουν στη σύνταξη είτε να «δοθούν» περισσότερο στη διδασκαλία. Οι νέες προσλήψεις να είναι όλες για ξεκάθαρα επιτυχηµένους ερευνητές και όχι µε µέσο, αλλά αξιοκρατικά.

Τι θα κάνατε για να δώσετε ώθηση στην ελληνική καινοτοµία; 
Υγιείς διαγωνισµούς για χρηµατοδότηση προγραµµάτων και ιδεών µε αξιολόγηση και αντικειµενικές επιλογές, όπως και µια σωστή χρησιµοποίηση των πόρων.

Η έννοια της αριστείας πού εκφράζεται στην Ελλάδα;
Στην καθηµερινή ζωή. Στο να κάνουµε το καλύτερο που µπορούµε στη δουλειά και στις σχέσεις µας.   ……………………

πηγή : η Καθημερινή  (άρθρο)

This entry was posted in ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply