Γιατί ο Covid-19 απειλεί το κλίμα και την πράσινη μετάβαση; 10 Προκλήσεις

REUTERS/LUCAS JACKSON

Της Νεκταρίας Καρακατσάνη, μαθηματικός με εξειδίκευση στα οικονομικά της ενέργειας, μέλος της ΡΑΕ, του ACER και του CEER.

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού ανέτρεψε θεμελιώδη δεδομένα, εισάγοντας πλήθος αβεβαιοτήτων και νέων προσεγγίσεων σε κάθε έκφανση της οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής. Ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία είναι τόσο ισχυρός, που είναι εύλογο να κυριαρχεί στις αναλύσεις των ειδικών, παράλληλα με τη δυναμική της διασποράς του ιού και τις ερευνητικές εξελίξεις σε ιατρικό επίπεδο. Μια διάσταση που συχνά υποβαθμίζεται, ενώ είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την οικονομική ανάκαμψη καθώς και την αποτροπή πανδημιών, αφορά το περιβάλλον και ειδικότερα, την πράσινη μετάβαση. Πρόκειται για τον δομικό μετασχηματισμό όλης της οικονομίας σε μια βιώσιμη κατεύθυνση, με τεκτονικές αλλαγές σε κάθε τομέα και ολιστικές στρατηγικές, ώστε να επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι μείωσης των ρύπων.

Παρά τις προκλήσεις που αναδύονται στην εποχή του κορωνοϊού και τις αντίρροπες θέσεις κάποιων κρατών μελών (όπως Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία), η προσήλωση της Ευρώπης στην πράσινη ανάπτυξη ήταν και παραμένει ισχυρή. Η Νέα Πράσινη Συμφωνία, που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, θα διοχετεύσει 1 τρις € κατά την προσεχή δεκαετία, με στόχο την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Παράλληλα, αναθεωρείται το κοινοτικό πλαίσιο για τις τραπεζικές χρηματοδοτήσεις καθώς και τις κρατικές ενισχύσεις, ώστε να ενσωματώσει, με αυξημένη βαρύτητα, περιβαλλοντικά κριτήρια. Η βιώσιμη ανάπτυξη τέθηκε σαφώς στον πυρήνα του Ταμείου Ανάκαμψης από το Eurogroup του Απριλίου, ενώ οι κρίσιμες λεπτομέρειες εφαρμογής μένουν να εξειδικευτούν. Επιπρόσθετα, η χώρα μας έχει ήδη δρομολογήσει μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων σε εθνικό επίπεδο αλλά και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της διεθνούς σύγκλισης.

Ωστόσο, η Ευρώπη εκλύει μόλις το 12% των εκπομπών CO2 παγκοσμίως, γεγονός που αναδεικνύει εμφατικά ότι οι διεθνείς εξελίξεις και προσεγγίσεις είναι καταλυτικής σημασίας για την επίτευξη κλιματικών στόχων, που έχουν, εξ’ ορισμού, παγκόσμια διάσταση. Πόσο βιώσιμη είναι η Πράσινη Ατζέντα στην μετα-κορωνοϊό εποχή; Κάποια στοιχεία είναι πράγματι ενθαρρυντικά, στο βαθμό που θα δρομολογήσουν δομικές και όχι παροδικές αλλαγές. Παράλληλα ωστόσο, πολλαπλοί κίνδυνοι αναδύονται. Οι επιπτώσεις στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ιδιαίτερα σύνθετες και δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Αντιθέτως, επιβάλλουν ενισχυμένες και συντονισμένες δράσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Ας δούμε κάποιες παραμέτρους.

Ανάσα για το περιβάλλον – Αποκαλυπτικοί Δείκτες  ……….

πηγή :  Ναυτεμπορική  (άρθρο)

This entry was posted in ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ, ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.