Γνώμη: Χαμένοι στη διάσωση

ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ

Το παραδέχτηκε ευθέως η Γερμανία και εμμέσως και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Το ελληνικό πρόγραμμα δεν «βγαίνει» όπως έχει σχεδιαστεί και θα χρειαστεί να δομηθεί ένα νέο πρόγραμμα, για να καλυφθούν τα κενά που αφήνει το προηγούμενο. Και αυτό ενώ οι δημοσιονομικοί στόχοι του  τρέχοντος προγράμματος τυπικά -έστω με πολλά «νόμιμα» εθνικολογιστικά τεχνάσματα- επιτυγχάνονται. Και ενόσω η «μνημονιακή» νομιμότητα τηρείται και εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό στη χώρα.

Πολύ απλά αυτό που από διάφορες πλευρές έχει τονιστεί -με σημαντικότερη αυτών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- η ευρωπαϊκή κρατούσα άποψη, που προφανώς διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από τη Γερμανία, έρχεται τώρα να το αποδεχτεί και να αναζητήσει λύσεις.

Κάποιοι κακόπιστοι ενδεχομένως να συνδύαζαν την πρόθεση της Γερμανίας να δομήσει ένα νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας με τα στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία, το έμμεσο οικονομικό όφελος για τη Γερμανία από την κρίση στην Ευρωζώνη υπερβαίνει τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ.    ………………..

Δεν έχουμε παρά να ευχαριστήσουμε τους εταίρους μας για τον πακτωλό των δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν διαθέσει για τη διάσωσή μας ή πιο συγκεκριμένα για την κάλυψη των υποχρεώσεών μας προς τους εξωτερικούς δανειστές μας. Ελπίζουμε, ωστόσο, η νέα παρέμβαση -όποια μορφή και αν πάρει- να διασώσει πράγματι τη χώρα και όχι απλώς να ανοίξει το δρόμο για το μεθεπόμενο πακέτο διάσωσης.

ΠΗΓΗ : ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ  (άρθρο)

This entry was posted in ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply