Γ. Κουτρουμάνης: Γιατί θα… αποτύχει το νέο Ασφαλιστικό

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ,  Πρώην Υπουργός Εργασίας 

Το σχέδιο για το ασφαλιστικό που προώθησε στη Βουλή η κυβέρνηση  δεν είναι και το… τελικό, αφού μέχρι την ψήφισή του θα προστεθούν οι διατάξεις που αφορούν στις περικοπές των υφιστάμενων συντάξεων, οι οποίες δεν έχουν συμφωνηθεί με το κουαρτέτο. Εκείνο όμως που είναι απόλυτα σαφές από όσα περιλαμβάνονται ήδη στο νομοσχέδιο , είναι ότι μιλάμε για μεγάλες ανατροπές.

Ουσιαστικά οδηγούμαστε και μάλιστα με τρόπο βίαιο, σε ένα εντελώς νέο σύστημα.

Ένα σύστημα το οποίο θα λειτουργεί, αν θα λειτουργήσει ποτέ, μέσα από ένα υδροκέφαλο ταμείο, που χορηγεί από  κύρια σύνταξη μέχρι εφάπαξ βοηθήματα, μένοντας έξω επί του παρόντος τουλάχιστον , μόνο τα επικουρικά ταμεία.

Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία για ένα σύστημα εισφοροδοτούμενο, όπως είναι το ελληνικό και άλλα πολλά στην  Ευρώπη.

Αυτή η νέα δομή αποτελεί και το πρώτο προβληματικό σημείο του νέου ασφαλιστικού συστήματος. Και εδώ εντοπίζουμε ένα ακόμη πρόβλημα που αφορά την ένταξη του δημοσίου και τη χρηματοδότηση του νέου Φορέα. Η σωστή βέβαια επιλογή είναι η υπαγωγή και των δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κάτι που έγινε με τον νόμο 3863/2010 για όσους προσελήφθησαν στο Δημόσιο από 1/1/2011 και μετά. Αυτό είχε μια λογική, αφού το ΙΚΑ δεν θα αναλάμβανε ταυτόχρονα και άμεσα το βάρος της πληρωμής των συντάξεων για το Δημόσιο. Αυτό που γίνεται σήμερα δεν θα ήταν αρνητικό εάν υπήρχε παράλληλα η πρόβλεψη για την υποχρέωση του Δημοσίου να καλύπτει το έλλειμμα που αντιστοιχεί στο ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων.    ………..

πηγή :  Ημερησία (άρθρο)

This entry was posted in ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply