Ερευνητές αναφέρουν πως βρέθηκε «εμβόλιο» για τον ιό της κυβερνοεπίθεσης της Τρίτης

REUTERS/KACPER PEMPEL

Ερευνητές ασφαλείας αναφέρουν πως ανακάλυψαν «εμβόλιο» για τη μεγάλη κυβερνοεπίθεση η οποία έπληξε φορείς ανά τον κόσμο την Τρίτη.

Όπως αναφέρει το BBC, η δημιουργία ενός και μόνο αρχείου επαρκεί για να αποτρέψει τη μόλυνση του υπολογιστή από τον ιό της επίθεσης. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί κάποιο «kill switch» το οποίο θα εμπόδιζε την εξάπλωση του κακόβουλου λογισμικού και σε άλλους υπολογιστές.

Μέχρι τώρα η προέλευση και ο πραγματικός σκοπός της επίθεσης παραμένουν άγνωστα. Δεδομένου ότι τα λύτρα που ζητούνται – 300 δολάρια- είναι μάλλον μικρά ως ποσό, κάποιοι εικάζουν πως η επίθεση ίσως στην πραγματικότητα να είναι «βιτρίνα» για ενέργειες με σκοπό την πρόκληση μεγαλύτερων προβλημάτων ή ενέργεια με κάποιου είδους πολιτικό πρόσημο.

Μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης ήταν η ουκρανική κεντρική τράπεζα, η ρωσική πετρελαϊκή Rosneft, η βρετανική διαφημιστική WPP, η ναυτιλιακή Maersk και η αμερικανική DLA Piper. Επίσης, επηρεάστηκε τουλάχιστον ένα νοσοκομείο στο Πίτσμπεργκ.

Όσον αφορά στο «εμβόλιο», η δημιουργία ενός read-only αρχείου, ονόματι perfc, και η εγκατάστασή του στον φάκελο C:\Windows φαίνεται να αποτρέπει την επίθεση. Λεπτομέρειες σχετικά με το πώς γίνεται αυτό ανέβασε η ιστοσελίδα Bleeping Computer, και, σύμφωνα με το BBC, είναι μια λύση την οποία επικυρώνουν πολλοί ερευνητές ασφαλείας.   …………..

πηγή :  Ναυτεμπορική  (άρθρο)

This entry was posted in ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply