Ερχεται η χρονιά των κινητών-«ζόμπι»

Το 2013 αναμένεται να εξαπλωθούν ιοί που θα στοχεύουν συσκευές Android

Ερχεται η χρονιά των κινητών-«ζόμπι»

Ουάσινγκτον

Μια νέα γενιά ιών, σχεδιασμένων να μολύνουν smartphone και να τα μετατρέπουν σε υποχείρια του διαδικτυακού υπόκοσμου, απειλούν να εξαπλωθούν τη χρονιά που έρχεται, προειδοποιούν εταιρείες ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων, έπειτα από την καταγραφή κρουσμάτων σε συσκευές Android.

H εταιρεία Cloudmark προειδοποίησε πρόσφατα για τον «δούρειο ίππο» Pikspam, o oποίος μετατρέπει τα Android σε «ζόμπι», και τους αναθέτει τη διαρκή μετάδοση spam, δηλαδή αυτόκλητων διαφημιστικών μηνυμάτων, σε άλλους ανυποψίαστους χρήστες.

Ο Piksmap ουσιαστικά αντιγράφει την τακτική ορισμένων ιών για PC, οι οποίοι αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν δίκτυα μολυσμένων υπολογιστών, γνωστά ως botnet.

Ελεύθεροι… «πολιορκημένοι»

Η επίθεση ξεκινά με την αποστολή SMS που καλούν το χρήστη να κατεβάσει δωρεάν δημοφιλή παιχνίδια όπως το Angry Birds ή το he Need for Speed Most Wanted. Αν ο χρήστης κάνει το λάθος να ακολουθήσει το σύνδεσμο, το κινητό κατεβάζει το παιχνίδι από έναν διακομιστή που βρίσκεται στο Χονγκ Κονγκ, αντί στο επίσημο κατάστημα εφαρμογών Google Play, και παράλληλα εγκαθιστά στα κρυφά ένα αντίγραφο του ιού.

Μετά τη μόλυνση, το κινητό-ζόμπι λαμβάνει εντολές από έναν διακομιστή των χάκερ για να στέλνει διαφημίσεις αξιοποιώντας τη λίστα επαφών.

Δεδομένου όμως ότι ο δούρειος ίππος αποκτά ουσιαστικά τον έλεγχο της συσκευής, θα μπορούσε δυνητικά να αναλάβει και άλλες κακόβουλες λειτουργίες.

Η «μετανάστευση» του διαδικτυακού οργανωμένου εγκλήματος από τους υπολογιστές στα κινητά είναι μια τάση που θα συνεχιστεί, εκτιμά και η Symantec, εταιρεία που αναπτύσσει το δημοφιλές λογισμικό προστασίας Norton.   ……………

ΠΗΓΗ :  ΤΟ ΒΗΜΑ   κλικ εδώ για το άρθρο

This entry was posted in I T, ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply