Η αρχή της νέας Ιστορίας…

Του Αθ. Χ. Παπανδρόπουλου

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο αμερικανικός αιώνας μπορούμε να πούμε ότι τελειώνει και μάλλον άδοξα για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Όλα άρχισαν με την αμερικανική επέμβαση στην Ευρώπη στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συνεχίστηκαν με τη συμμετοχή των ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κορυφώθηκαν με την κατάρρευση του κομμουνισμού στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η κατάρρευση αυτή, εξάλλου, δημιούργησε στις ΗΠΑ την ψευδαίσθηση μιας μόνιμης αμερικανικής παντοκρατορίας, η οποία τελικά τις δύο τελευταίες δεκαετίες κλονίστηκε και υπονομεύθηκε από την ίδια την Αμερική και τις επιλογές της. Σήμερα, λοιπόν, η κρίση του κορονοϊού φέρνει στο προσκήνιο τόσο τις μεγάλες αδυναμίες της Αμερικής στις σχέσεις της με φίλους και αντιπάλους της, όσο και τις πιθανές προοπτικές ενός φαινομένου που ορισμένοι ειδικοί αποκαλούν μετα-αμερικανική εποχή.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν ως στόχο την οικοδόμηση μιας παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής τάξης βασισμένης σε κανόνες. Στο επίκεντρο δε αυτής της τάξης έθεσαν τις φιλελεύθερες αξίες του ελεύθερου εμπορίου και του κράτους δικαίου. Κατά τις επόμενες επτά δεκαετίες, η τάξη, υποστηριζόμενη από τη δύναμη των ΗΠΑ και ενισχυμένη από την αυξανόμενη νομιμοποίησή της σε άλλες χώρες, εμπόδισε τις περισσότερες οικονομικές διαμάχες να κλιμακωθούν σε αμοιβαία καταστροφικούς εμπορικούς πολέμους, πόσο μάλλον σε επικίνδυνες και γενικευμένες στρατιωτικές συγκρούσεις.  …………

πηγή :  Ναυτεμπορική  (άρθρο)

This entry was posted in ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ, ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.