Η ιατρική εκτυπωτική επανάσταση είναι εδώ!

Ολοένα και περισσότερα, ολοένα και πολυπλοκότερα είναι τα εμφυτεύματα που δημιουργούνται με τρισδιάστατους εκτυπωτές. Και το μέλλον προβλέπεται λαμπρότερο
Η ιατρική εκτυπωτική επανάσταση είναι εδώ!

Η δημιουργία αγγείων αποτελεί μια από τις προκλήσεις της τρισδιάστατης ιατρικής εκτύπωσης

Τσώλη Θεοδώρα

Πριν από μία δεκαετία θα έμοιαζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας το να κυκλοφορεί κάποιος με… εκτυπωμένο τμήμα του κρανίου του, με εκτυπωμένη σιαγόνα ή σπόνδυλο. Και όμως σήμερα άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο ζουν «συντροφιά» με εμφυτεύματα που έχουν γεννηθεί σε τρισδιάστατους εκτυπωτές ή καταφέρνουν να κινούνται και να είναι αυτόνομοι χάρη σε εκτυπωμένα προσθετικά μέλη. Οπως όλα δείχνουν, αυτή είναι μόνο η αρχή μιας 3D… εκτυπωτικής επανάστασης στην Ιατρική, η οποία υπόσχεται μια μέρα να «ψήνει» και να «ξεφουρνίζει» όργανα για μεταμόσχευση, «κομμένα και ραμμένα» στα μέτρα του κάθε ασθενούς με βάση τα κύτταρά του, τα οποία δεν θα υπάρχει κίνδυνος να απορρίψει ο οργανισμός του.

Το ΒΗΜΑSCIENCE σάς μεταφέρει σήμερα σε έναν νέο κόσμο που αποτελείται από άλλου τύπου εκτυπωτές και μελάνια, σε έναν κόσμο που έχει ως στόχο να χαρίσει καλύτερη ποιότητα (αλλά και χρόνο) ζωής σε εκατομμύρια άτομα στο μέλλον. Εναν κόσμο που απαιτεί πολλή επιστημονική και τεχνολογική φαντασία αλλά, όπως θα διαβάσετε, δεν είναι καθόλου φανταστικός και έχει ήδη να παρουσιάσει απτά έργα προς όφελος ασθενών. Εναν κόσμο που όπως λένε πολλοί ειδήμονες θα αποτελέσει σύντομα τον νέο ιατρικό κόσμο για όλους μας.    ………..

πηγή :  το Βήμα (άρθρο)

This entry was posted in I T, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply