Η κάθαρση που δεν έρχεται

REUTERS/YANNIS BEHRAKIS

Του Αλέξανδρου Κρητικού,  διευθυντή Έρευνας DIW Berlin, καθηγητή Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Potsdam, συνεπιμελητής της έρευνας «Ελληνική κρίση: Ελληνική τραγωδία;»

Σε μια σύγκριση της Ελλάδας με παρόμοιου μεγέθους κράτη της Ευρωζώνης, όπως η Φινλανδία, η Ολλανδία ή το Βέλγιο, γίνεται σαφής μια σημαντική διαφορά: οι οικονομίες αυτές οδηγούνται από την καινοτομία και τη συνεχή βελτίωση, με την τακτική εισαγωγή νέων προϊόντων και τεχνολογιών. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, που δεν είναι και δεν θα γίνει καινοτόμος απλώς μειώνοντας το κόστος ή αυξάνοντας και πάλι τις δημόσιες δαπάνες, όπως ορισμένοι υποστηρίζουν.

Ένα «κουβάρι» κανονισμών στην Ελλάδα παραλύει την επιχειρηματική δραστηριότητα με χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες που επίσης δημιουργούν αβεβαιότητα. Υπονομεύει τον ανταγωνισμό με άκαμπτες τιμές, περιορισμούς εισόδου και κλειστά επαγγέλματα, αποτρέποντας τις επενδύσεις και επιβραδύνοντας την οικονομική ανάπτυξη. Η ρύθμιση της αγοράς προϊόντων αποτρέπει την επιχειρηματική δραστηριοποίηση διεθνών εταιρειών στην Ελλάδα.    …………….

πηγή :  Ναυτεμπορική  (άρθρο)

This entry was posted in ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply