Η καθημερινότητα ενός δικηγόρου και το στοίχημα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Δημήτριου Ι. Βακαλόπουλου

Η πραγματική οικονομία και η πραγματική ζωή κρίνεται στην καθημερινότητα. Στο πλαίσιο αυτό πρωταρχική σημασία έχει η διαμόρφωση της καθημερινότητας ενός δικηγόρου, ακόμα και κατά την διάρκεια αυτής της ιδιαίτερης συγκυρίας, αλλά και την επόμενη μέρα της κρίσης. Σε κάθε περίπτωση παραμένει το πρωινό ξύπνημά του αν έχει δικαστήριο, εκτός αν υπάρχει κάποια υπόθεση που είναι για παράδειγμα στο μικτό ορκωτό που έχει οριστεί συγκεκριμένη ώρα. Έτσι στις 09:00 π.μ. ξεκινά μία τυπική ημέρα, μέχρι τις 15:30 βρίσκεται στην Ευελπίδων, έπειτα πηγαίνει στο γραφείο του αν έχει κάποιο ραντεβού και υπάρχουν μέρες που μπορεί να γυρίσει στο σπίτι στις 23:00 μ.μ. Η μέρα δεν έχει τελειώσει εκεί, συνήθως έχει διάβασμα και για το σπίτι. Ενδιάμεσα ξεκλέβει το χρόνο του για τη Δομή και για κάποιες δικές του δραστηριότητες. Υπάρχουν πολλές φορές που δουλεύει και το Σαββατοκύριακο. Ένας ποινικολόγος ξέρει ότι το τηλέφωνό του μπορεί να χτυπήσει στις 00:00 τη νύχτα και ένας από τους πελάτες του να βρίσκεται στο αυτόφωρο.

Στην πραγματικότητα όμως όλα μπορούν να ανατραπούν εάν κολλήσει στα γρανάζια της κρατικής γραφειοκρατίας ή στην αναζήτηση ενός εγγράφου. Υπολογίζεται ότι  το 52% των δεδομένων μιας επιχείρησης είναι “dark data”, το 30% της εργασιακής ημέρας δαπανάται στην αναζήτηση πληροφορίας, 18 λεπτά χρειάζονται κατά μ.ο. για τον εντοπισμό ενός εγγράφου. Το ζήτημα είναι ότι στην ελληνική αγορά λείπουν τα προγράμματα εκείνα που θα μπορούσαν να οργανώσουν και ηλεκτρονικά την αρχειοθέτηση των εγγράφων, κυρίως των σχετικών των δικογραφιών ή από την άλλη ο κλάδος μας αρνείται να αποδεχθεί ότι μέσω της τεχνολογίας, πρέπει να αντικατασταθεί η απλή αρχειοθέτηση.

Με βάση τα παραπάνω, τη δυσχερή τωρινή κατάσταση, αλλά και την παραδοχή ότι η ευρυθμία της λειτουργίας μίας οργανωμένης κοινωνίας, προϋποθέτει την ικανότητα απονομής Δικαιοσύνης με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα, αξιολογώντας τη διαχρονική παρότρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διεξαγωγή δικασίμων μέσω τηλεδιασκέψεων και με δεδομένο το υφιστάμενο lockdown της Δικαιοσύνης, καθίσταται προφανές ότι έχει έρθει επιτέλους η ώρα για την υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών:  …….

πηγή :  Ναυτεμπορική  (άρθρο)

Σχόλιο  Μιρτζάνη Εμ. :  1) Το τι είναι  εφικτό (δεν εννοώ τεχνολογικά) και  τι όχι, φυσικά θα το κρίνουν  οι συναφείς αρμόδιοι.  Δεν κατάλαβα  όμως τι εννοεί  με το “απαιτείται χορήγηση λειτουργικών ψηφιακών υπογραφών σε όλους τους δικηγόρους” ….

Ποιά είναι η σημασία  εδώ του όρου  “λειτουργική ψηφιακή υπογραφή” ;  Δηλαδή  με τα ήδη  χορηγηθέντα ψηφιακά πιστοποιητικά για την υποβολή ψηφιακών υπογραφών από τους  δικηγόρους  δεν είναι  λειτουργικές οι ψηφιακές υπογραφές; και για ποιό λόγο ;  πως  θα ήταν  δηλαδή πιο λειτουργικές ;   (Σημειώνω ότι είμαι εκπαιδευτής  στα θέματα της ψηφιακής υπογραφής και διορθώνω : Χορηγούνται ψηφιακά πιστοποιητικά για την υποβολή ψηφιακών υπογραφών).

2)  Καλό θα ήταν να μας ανέφερε  σε ποιό ποσοστό  χρησιμοποιούνται  οι υπάρχουσες  τεχνολογίες για τους δικηγόρους, όπου είναι διαθέσιμες,  και αν το ποσοστό αυτό  είναι μικρό  γιατί   συμβαίνει κάτι τέτοιο ;

This entry was posted in I T, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ, ΝΟΜΙΚΑ, ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ. Bookmark the permalink.