Η πραγματική οικονομική αστοχία του Covid-19

REUTERS/Dado Ruvic

Του Ντένις Τζ. Σνόουερ,
Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας για τις Παγκόσμιες Λύσεις, είναι καθηγητής στη Σχολή Διακυβέρνησης Hertie στο Βερολίνο, ανώτερος ερευνητής στη Σχολή Διακυβέρνησης Blavatnik του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, συνεργάτης στο Ινστιτούτο Brookings και ομότιμος πρόεδρος του Ινστιτούτου Kiel για την Παγκόσμια Οικονομία.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιδίδονται σε εξαιρετικά επεκτατικές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές για την καταπολέμηση του οικονομικού αντίκτυπου από την πανδημία του Covid-19. Όμως αυτή η «γενναιοδωρία» είναι κατάλληλη για μία παλαιού τύπου οικονομική δυσλειτουργία, όχι γι’ αυτή την κρίση δημόσιας υγείας.

Επί του παρόντος αντιμετωπίζουμε μία εξισορρόπηση μεταξύ της κοινωνικής διαβάθμισης και της οικονομικής κατάρρευσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα περιλαμβάνει φυσική αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων, του λιανικού εμπορίου, του τουρισμού, της ζωντανής ψυχαγωγίας και των περισσοτέρων μορφών δουλειάς γραφείου. Με την εφαρμογή της κοινωνικής απομόνωσης, οι δραστηριότητες αυτές διακόπτονται.

Ακόμη χειρότερα, ο Covid-19 είναι η πρώτη πανδημία που έπληξε μία πλήρως ολοκληρωμένη παγκόσμια οικονομία. Τα περισσότερα αγαθά σήμερα είναι προϊόντα παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, όπου οι φυσικές αλληλεπιδράσεις σε ένα μέρος συνδέονται με φυσικές αλληλεπιδράσεις αλλού. Σταματώντας τις φυσικές αλληλεπιδράσεις σε ένα μέρος, το οικονομικό αποτέλεσμα γίνεται αισθητό σε πολλά άλλα.  ………………

πηγή :  Ναυτεμπορική  (άρθρο)
Copyright: Project Syndicate, 2020

This entry was posted in ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.