Η πρόκληση της εθνικής επιβίωσης

Ο Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Του Αθ.Χ. Παπανδρόπουλου

Ο τύπος της Κυριακής 24 Νοεμβρίου 2019, μας πληροφόρησε ότι το πρώτο θέμα που απασχολεί την κοινή γνώμη δεν είναι πλέον τα ευρύτερα πεδία της οικονομίας και της εργασίας, αλλά το μεταναστευτικό. Προφανώς, δε, κάποιοι, το σοβαρό αυτό πρόβλημα το αποσυνδέουν από την οικονομία. Λάθος. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Το μεταναστευτικό συνδέεται άμεσα με την οικονομική ευρωστία μιας χώρας και τις κοινωνικές της μεταβλητές. Και όσο η σύνδεση αυτή δεν γίνεται κατανοητή, το όλο πρόβλημα, με γείτονα την Τουρκία, θα μπορούσε να προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις και να γίνει κρίσιμο θέμα εθνικής επιβίωσης.

Ιδιαίτερα δε στη σημερινή Ελλάδα που δεν έχει ακόμη καταλάβει γιατί εδώ και μια δεκαετία σχεδόν βρίσκεται στη δίνη μιας συνολικής κρίσης. Μιας κρίσης με ισχυρά δομικά χαρακτηριστικά, τα οποία έχουν και δραματικές ψυχολογικές επιπτώσεις.
Έτσι στο βιβλίο τους «Ζήτημα εθνικής επιβίωσης» (εκδόσεις Κριτική), οι Κ. Γάτσιος, πρώην πρύτανης του οικονομικού Πανεπιστημίου και Δημ. Α. Ιωάννου, οικονομολόγος, μεταξύ άλλων, γράφουν: «Η Ελλάδα είναι η χώρα εκείνη η οποία, μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και στους νέους. Είναι η χώρα εκείνη την οποίαν από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν εγκαταλείψει σχεδόν 500.000 πολίτες της, στη συντριπτική πλειονότητά τους νέοι, νεότεροι των σαράντα ετών.   …………

πηγή : Ναυτεμπορική  (άρθρο)

This entry was posted in ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.