Η σημερινή ευκαιρία για ένα πλήρες Ψηφιακό Οργανόγραμμα του Δημοσίου

EUROKINISSI/ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Η πλήρης δομική αποτύπωση του Δημοσίου είναι απαραίτητη για τεκμηριωμένη και δίκαιη λήψη αποφάσεων.

Του Διονύση Ρ. Ρηγόπουλου
Μηχανικός ΕΜΠ, Ph.D. Carnegie Mellon University
Επιθεωρητής-Ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης

Κανέναν δεν εξέπληξε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναφέροντας στη συζήτηση του Ν/Σ για την Κινητικότητα: «Σήμερα στο δημόσιο υπάρχουν υπάλληλοι που κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκονται και τι κάνουν». Το δήλωσαν και παλαιότερα πολλοί σε θέσεις-κλειδιά της διακυβέρνησης αλλά, όπως φαίνεται, ουδέποτε λήφθηκαν τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα.

Θεμέλιο και εργαλείο για την αποτύπωση και τη διαχείριση των πόρων του Δημοσίου είναι το Ψηφιακό Οργανόγραμμα. Και πράγματι, με το νομοσχέδιο για την Κινητικότητα, για πρώτη φορά δημιουργείται Ψηφιακό Οργανόγραμμα. Μόνο που δημιουργείται ατελώς, με το Άρθρο 16, περιορισμένο στις ανάγκες της Κινητικότητας. Είναι εθνική ανάγκη να μη χαθεί η σημερινή ευκαιρία να δημιουργηθεί σωστά το Ψηφιακό Οργανόγραμμα, με πλήρη και λειτουργική αποτύπωση της δομής και της στελέχωσης του Δημοσίου.

Λόγω της διαδικασίας του επείγοντος, με την οποία εισάγεται προς ψήφιση το Ν/Σ, μόνον η κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να φέρει τροπολογίες. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τους υπόλοιπους βουλευτές, αλλά και τους πολίτες, να απαιτήσουν οργάνωση και πλήρη διαφάνεια στο Δημόσιο. Οι ζωές όλων μας ρυθμίζονται από το Κράτος μας και είναι προς το γενικό συμφέρον το Κράτος μας να λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο. Μια τροπολογία που συμπληρώνει το Άρθρο 16, και που απέστειλε ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ προς τη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, δημοσιεύεται στο τέλος αυτού του κειμένου. Είναι προϊόν συλλογικής προσπάθειας επιστημόνων της πληροφορικής, της οργάνωσης και της διοίκησης, μηχανικών και νομικών (πολλοί από τους οποίους είναι στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης και απόφοιτοι της ΕΣΔΔΑ), με στόχο την καλύτερη νομοθέτηση του Ψηφιακού Οργανογράμματος.

Τα χαρακτηριστικά του Ψηφιακού Οργανογράμματος που βελτιώνει η τροπολογία είναι:  ……………..

πηγή : Ναυτεμπορική  (άρθρο)

This entry was posted in I T, ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply