Η σκοτεινή πλευρά της τεχνολογικής ουτοπίας

capture--35

Οι οργανωτές του τριήμερου Singularity Global Summit θεωρούν ότι, χάρη στην τεχνολογία, ζούμε στην καλύτερη εποχή της ιστορίας της ανθρωπότητας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

Ποιος θα μας σώσει από αυτούς που θα σώσουν τον κόσμο; Αυτή ήταν η σκέψη που στροβίλιζε στο μυαλό μου (ακόμα ευτυχώς offline) στις πιο κυνικές μου στιγμές κατά τη διάρκεια του τριήμερου Singularity Global Summit, που παρακολούθησα την περασμένη εβδομάδα στο Σαν Φρανσίσκο.

Η ιδιωτικότητα είναι κλοπή: αυτό είναι το μάντρα της ομώνυμης εταιρείας που βρίσκεται στο επίκεντρο του μυθιστορήματος «The Circle» του Ντέιβ Eγκερς. Oλη η ανθρώπινη εμπειρία πρέπει να καταγράφεται οπτικοακουστικά και να αναρτάται στο Διαδίκτυο, στο όνομα της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και της επικοινωνίας – μέσω φυσικά των υπηρεσιών της συγκεκριμένης εταιρείας.

Το Singularity University (SU) είναι κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε για να διαφωτίσει τον κόσμο –ή τουλάχιστον όσους είχαν τα μέσα να πληρώσουν για τα υψηλού κόστους εκπαιδευτικά του προγράμματα και εκδηλώσεις– για τις λεγόμενες «εκθετικές τεχνολογίες» και το πώς θα αλλάξουν τον κόσμο. Στο μεγάλο ετήσιο συνέδριό του, που έως φέτος γινόταν κάθε χρόνο στο Σαν Φρανσίσκο, τη Μέκκα της ψηφιακής επανάστασης, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τις συναρπαστικές τελευταίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, στη ρομποτική, στο 3D-printing, στη συνθετική βιολογία, στην «επαυξημένη πραγματικότητα» (AR) και στις λοιπές τεχνολογίες που διαμορφώνουν τη νέα πραγματικότητα.  ………..

πηγή : η Καθημερινή  (άρθρο)

This entry was posted in I T, ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ. Bookmark the permalink.