Θετικό πρόσημο κατέγραψε η πορεία των εξαγωγών 9μήνου

Αύξηση 2,2% την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φώτης Πλέγας Γ.

Με θετικό πρόσημο συνεχίζει να κινείται η πορεία των ελληνικών εξαγωγών κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2019, με αύξηση στα βιομηχανικά προϊόντα και στις πρώτες ύλες, ενώ μειωμένες παραμένουν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και καυσίμων.

Ύστερα από την κάμψη που καταγράφηκε τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο επανεμφανίστηκαν σημάδια δυναμικής, παρά την έντονη αβεβαιότητα και τα εμπόδια που αναδύονται διαρκώς στο παγκόσμιο εμπόριο (Brexit, δασμοί Τραμπ).

Οι Έλληνες εξαγωγείς συνεχίζουν την προσπάθεια να επεκτείνουν το διεθνές αποτύπωμά τους και να διεισδύσουν σε νέες αγορές και όπως έχει ήδη επισημάνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, η μείωση της φορολογίας και των εισφορών, η άρση της γραφειοκρατίας και η αποκατάσταση της χρηματοδότησης κυρίως προς τις μικρομεσαίες εταιρείες αναμένεται να δώσουν νέα δυναμική στις ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες βρίσκονται σε κομβικό σημείο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, για το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2019 αυξήθηκαν συνολικά κατά 544 εκατ. ευρώ (+2,2%) και ανήλθαν σε 24,93 δισ. ευρώ από 24,39 δισ. ευρώ, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκαν κατά 791,5 εκατ. ευρώ (+4,97%) και ανήλθαν στα 16,71 δισ. ευρώ από 15,92 δισ. ευρώ.    ………….

πηγή :  Ναυτεμπορική  (άρθρο)

This entry was posted in ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. Bookmark the permalink.