ΙΟΒΕ: Στους έσχατους της Ευρώπης των 27 η Ελλάδα στο Ιντερνετ

Ρεπορτάζ: Κώστας Ντελέζος

Στις τελευταίες θέσεις – ανάμεσα στους 27 της Ευρώπης – εξακολουθεί να παραμένει η Ελλάδα σε ότι αφορά τη χρήση του Ιντερνετ.  Το διαδίκτυο χρησιμοποιεί μόλις ένας στους δύο Έλληνες. Ωστόσο, ακόμα και από εκείνους που σερφάρουν στο Ιντερνετ μόνο το 13% κάνει χρήση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, στην υπόλοιπη Ευρώπη των 27, η χρήση του διαδικτύου ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 73%, με το 32% των ευρωπαίων χρηστών να συναλλάσσεται πλέον ηλεκτρονικά με τις δημόσιες υπηρεσίες. Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα.

Η τεχνολογική σύγκλιση της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη, λόγω και της κρίσης, εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς, διαπιστώνει έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για το διαδίκτυο, που παρουσιάστηκε χτες.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι τάσεις σύνδεσης και χρήσης του Ιντερνετ είναι υψηλότερες στις μικρότερες ηλικίες (80% των ηλικιών 16-24 ετών), ενώ η μόρφωση και τα εισόδημα φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο (94% των Ελλήνων με υψηλή μόρφωση χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και πάνω από 50% των Ελλήνων με εισόδημα άνω των 75.000 ευρώ έχουν online πρόσβαση).

Οσον αφορά τις επιχειρήσεις, διαπιστώθηκε πως παρά το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες επενδύουν όλο και περισσότερο στο διαδίκτυο (το 93% των επιχειρήσεων που απασχολεί περισσότερους από 10 υπαλλήλους έχει πρόσβαση στο Ιντερνετ), μόλις το 4% κάνει τις παραγγελίες του online (έναντι 19% στην Ε.Ε).

Πάντως, το 2011 περισσότερες από 7.000 επιχειρήσεις εξέδωσαν ηλεκτρονικά τιμολόγια αξίας 8 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι εκτιμάται ότι η αξία των τιμολογίων έφθασε στο ύψος των 13 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, το 2011 σημειώθηκε αύξηση κατά 25% στην online διαφήμιση, της οποίας ο συνολικός τζίρος άγγιξε τα 76 εκατ. ευρώ.

Από τη  μελέτη του ΙΟΒΕ, προκύπτει ακόμα ότι 1 στις 4 επιχειρήσεις (ποσοστό 24%) που προτιμούν να μη συναλλάσσονται ηλεκτρονικά με τις δημόσιες υπηρεσίες, δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τις διαθέσιμες πλατφόρμες, ενώ το 22% βρίσκει τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης υπερβολικά περίπλοκες και χρονοβόρες.  …………

ΠΗΓΗ :  ΤΑ ΝΕΑ  κλικ εδώ για το άρθρο

This entry was posted in I T, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply