Κεμάλ Ντερβίς: Tα χειρότερα φαίνεται να έχουν περάσει

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ   (συνέντευξη)

Η σταθερότητα είναι κάτι πολύ περισσότερο από τη συνέχιση της παραμονής στην εξουσία μιας συγκεκριμένης κυβέρνησης, λέει ο Κεμάλ Ντερβίς.Η σταθερότητα είναι κάτι πολύ περισσότερο από τη συνέχιση της παραμονής στην εξουσία μιας συγκεκριμένης κυβέρνησης, λέει ο Κεμάλ Ντερβίς.

 

Οταν τον Μάρτιο του 2001, με την Τουρκία να βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ο Μπουλέντ Ετσεβίτ του ζήτησε να αφήσει την αντιπροεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας και να επιστρέψει στην πατρίδα του για να αποτρέψει την κατάρρευσή της, ο Κεμάλ Ντερβίς δεν δίστασε. Αξιοποίησε τις γνώσεις και τις επαφές του στο εξωτερικό, αλλά και την ανεξαρτησία του από επιχειρηματικά συμφέροντα και συντεχνίες στο εσωτερικό, για να σχεδιάσει και να εφαρμόσει με επιτυχία βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που άλλαξαν τον τρόπο λειτουργίας της τουρκικής οικονομίας. Σταθεροποίησε το τραπεζικό σύστημα, μείωσε τον πληθωρισμό, απελευθέρωσε την αγορά. Εγινε ο αρχιτέκτονας της διάσωσης της Τουρκίας και έβαλε τα θεμέλια για τη μακρά περίοδο οικονομικής ανάπτυξης, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Ο αντιπρόεδρος σήμερα του ιδρύματος Brookings μιλάει στην «Κ» για την εμπειρία του αυτή και διαμηνύει ότι το κλειδί της επιτυχίας για την Ελλάδα, όπως ήταν και για την Τουρκία, βασίζεται στο τρίπτυχο: δημοσιονομική πειθαρχία, βαθιές μεταρρυθμίσεις, στήριξη από την κοινωνία. Απορρίπτει τις ανησυχίες περί πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα, πλέκει το εγκώμιο του Γιώργου Παπανδρέου για τον ρόλο του στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, αλλά σημειώνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του φάνηκαν απροετοίμαστοι για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ενώ επιρρίπτει μεγάλες ευθύνες στους Ευρωπαίους εταίρους για τις δικές τους παλινδρομήσεις και το λάθος οικονομικό μείγμα που επέβαλε η τρόικα στην Ελλάδα.

– Πώς βλέπετε την Ελλάδα τέσσερα χρόνια μετά την προσφυγή της σε προγράμματα στήριξης;

…………..

Σχόλιο Μιρτζάνη Εμ.  :  Μια συνέντευξη  μάθημα για όλους μας ! ,  ……………

πηγή :  η Καθημερινή  (άρθρο)

This entry was posted in ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply