Κλιματική αλλαγή, οικολογία και κατάρρευση

REUTERS/CHINA DAILY

Των:
Καθηγητή Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη,
Πολυτεχνείο Κρήτης, Επίτιμος Διδάκτορας, ΑΠΘ, Ακαδημαϊκός, Βασιλική Ακαδημία Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών, Distinguished Research Professor, Audencia Business School, France

Μιχάλη Δούμπου, Καθηγητής, Πολυτεχνείο Κρήτης, μέλος του Εργαστηρίου Financial Engineering

Μαριάννας Εσκαντάρ, Μέλος του Εργαστηρίου Financial Engineering, Πολυτεχνείο Κρήτης

Ο πολιτισμός μας θα μπορούσε να καταρρεύσει, θύμα μιας κλιματικής διαταραχής και της εξάντλησης των πόρων; Η εισαγωγή της έννοιας της κατάρρευσης στον δημόσιο διάλογο ακούμπησε μια ευαίσθητη χορδή και προκάλεσε σημαντικές επιπτώσεις. Η μεγέθυνση του χαρακτηριστικού για να πείσεις, η πρόκληση φόβου για να δημιουργήσεις αντίδραση, η προφητεία του χειρότερου για να το αποφύγεις ίσως…, αυτά είναι τα επιχειρήματα αυτών μεταξύ των οικολόγων οι οποίοι πρόσφατα «βαπτίστηκαν» με το όνομα collapse ή collapsologues (στα γαλλικά).

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το θέμα είναι σημαντικό και εμπορικά αποδοτικό. Το 2018 δημοσιεύτηκαν στη γαλλική γλώσσα 5-6 βιβλία σχετικά με το θέμα αυτό, με συνέδρια που τα συνόδευσαν. Επίσης, τα τηλεοπτικά δίκτυα παρακολουθούν από κοντά το θέμα, με εκπομπές κυρίως που αναρωτιούνται αν πλησιάζει «το τέλος του κόσμου».

Πλανήτης που ζεσταίνεται (φούρνος)   ………..

πηγή :  Ναυτεμπορική  (άρθρο)

This entry was posted in ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.