Κορωνοϊός: Η επιτυχής αντιμετώπισης της πανδημίας – Το παράδειγμα της Ταϊβάν και της Ελλάδας

INTIME NEWS/ © Intime p.a.

Η επιτυχής αντιμετώπισης της επιδημίας COVID-19 στην Ταϊβάν και την Ελλάδα και τα στοιχεία για το πώς οι δύο χώρες αποτέλεσαν παράδειγμα για την Ασία και την Ευρώπη βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης με θέμα «COVID-19 Success Stories: Taiwan & Greece’s Combating Model» που διοργανώθηκε από τη Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Ταϊπέι στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο πρέσβης της Ταϊβάν Σέρμαν Κουό, ο βουλευτής Χρήστος Κέλλας, η Καθηγήτρια Μικροβιολογίας Άννα Παπά-Κονιδάρη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Δημήτριος Παρασκευής (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), ο Καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος (Πανεπιστήμιο Πατρών), ο Καθηγητής Τσανγκ – Τσουάν Τσαν (Dean of the College of Public Health in Taiwan – National Taiwan University), Professor at the Institute of Environmental Occupational Health Sciences), ο Dr Μάριος Παπαδάκης, Πλαστικός χειρουργός στο  I-Shou University Hospital (E-Da Hospital) in southern Taiwan (Kaohsiung).

Όπως ανέφερε ο Καθηγητής Τσανγκ – Τσουάν Τσαν , η Ταϊβάν λόγω της προηγούμενης εμπειρίας από την επιδημία του SARS-CoV-1, εφάρμοσε προληπτικά μέτρα αμέσως μετά την ανακοίνωση από τον ΠΟΥ την 31η Δεκεμβρίου 2019 για περιστατικά πνευμονίας άγνωστης αιτιολογίας στη Γιουχάν της Κίνας. Συγκεκριμένα εφάρμοσε έλεγχο των επιβατών που επέστρεφαν από τη Γιουχάν για συμπτώματα συμβατά με COVID-19, πριν την αποβίβαση τους από το αεροπλάνο, και επίσης εφάρμοσε μέτρα καραντίνας 14 ημερών για όσους είχαν συμπτώματα. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι ειδικοί εστίασαν σε εκτεταμένη ιχνηλάτηση επαφών μέσω ψηφιακής τεχνολογίας, που επέτρεψε τον αποτελεσματικό εντοπισμό των ατόμων που είχαν εκτεθεί στον ιό. Παράλληλα δεν χρειάστηκε να γίνει σύσταση για υποχρεωτική χρήση μάσκας γιατί οι πολίτες λόγω της προηγούμενης εμπειρίας με τον SARS-CoV-1 το 2003 γνώριζαν ότι η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε κλειστούς χώρους. Αναφορικά με την εκτεταμένη χρήση μάσκας ακολουθήθηκε διαφορετική προσέγγιση από τις αρχικές συστάσεις του ΠΟΥ αλλά εκ΄των υστέρων η πρακτική αυτή δικαιώθηκε.   ………..

πηγή :  Ναυτεμπορική  (άρθρο)

Σχόλιο Μιρτζάνη Εμ.:  Χθες είχα μια συζήτηση με έναν φίλο και εξηγούσα  ότι η Ελλάδα καθυστέρησε  ν’ αντιδράσει με ελέγχους και μέτρα  σε εισερχόμενους ταξιδιώτες, όπως πχ  από την Ιταλία – Ισραήλ, και έτσι με συνείδηση αυτής της καθυστέρησης αναγκάστηκε να πάρει γενικά περιοριστικά μέτρα, τα οποία  όμως  είχαν πολύ μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία.  Ο κ. Δασκαλάκης, καθηγητής του ΜΙΤ,  (άρθρο στο in.gr 14/03/20 και σε άρθρο του στο Βήμα στις 31/03/20) εξηγεί ότι  μια καραντίνα θα αρκούσε  για 20 ημέρες  και όχι 40 όπως έγινε τελικά, αν βέβαια είχαμε γρηγορότερα αντιδράσει ή και καθόλου καραντίνα, με γρήγορη και σωστή μεθοδολογία αντίδρασης, όπως στην Ν. Κορέα  (άρθρο στο Έθνος).

Βέβαια τα  “συγχαρητήρια”  από τις  παθούσες  δυτικές χώρες  δημιούργησαν την εντύπωση της  καλής ελληνικής  αντίδρασης. Έτσι αν συγκρίνεται με  την χειρότερη διαχείριση άλλων χωρών  “φαίνεται”  σαν ένα ελληνικό “θαύμα”!  ……

This entry was posted in ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ, ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.