Κωνσταντίνος Σιέττoς στην «Κ»: Τα μαθηματικά αποκαλύπτουν πώς εξαπλώθηκε ο κορωνοϊός

ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Τον Δεκέμβριο του 2014 ένας Ελληνας καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών είχε προβλέψει ότι η εξάπλωση του ιού Εμπολα στη Λιβερία και στη Σιέρα Λεόνε θα σταματούσε τρεις μήνες αργότερα. Τα γεγονότα των επιβεβαίωσαν. Τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποίησε είχαν δώσει την απάντηση με απόλυτη ακρίβεια.

Σχεδόν δεκαπέντε χρόνια ασχολείται ο Κωνσταντίνος Σιέττoς, που ζει και εργάζεται στη Νάπολη της Ιταλίας –διδάσκει στο τοπικό πανεπιστήμιο–, με τη μελέτη των επιδημιών. Προσπαθεί να τις χαρτογραφήσει, να τις αποκωδικοποιήσει μέσω της επιστήμης του. Το ίδιο κάνει και σήμερα.

Από τις πρόσφατες μελέτες του, η πρώτη, για την οποία η ομάδα του συνεργάστηκε με δύο Ελληνες επιστήμονες –τον διακεκριμένο καθηγητή Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιο Τσακρή και την Κλειώ Αναστασοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας επίσης στο ΕΚΠΑ– αφορά την επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας στην Κίνα. Και εκτιμά αφενός ότι η θνητότητα ήταν πολύ χαμηλότερη (0,15%) από την καταγραφόμενη που στηρίχθηκε στα εργαστηριακώς επιβεβαιωμένα περιστατικά και, αφετέρου, ότι ο αριθμός όσων έχουν νοσήσει είναι 15-20 φορές μεγαλύτερος από τα καταγεγραμμένα κρούσματα – μεγάλο μέρος των νοσούντων δεν εντοπίστηκε ποτέ. Αυτή η αναλογία ενδεχομένως να ισχύει και για άλλες χώρες, ακόμα και για την Ελλάδα.   …………

πηγή :  η Καθημερινή  (άρθρο)

This entry was posted in ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ. Bookmark the permalink.