Λαϊκισμός και ελληνικό πολιτικό σύστημα

του Αγγελόπουλου Παναγιώτη , Οικονομολόγος Ph.D.st

Τα λάθη του μνημονιακού προγράμματος είναι μεγάλα και προφανή. Και το να ασκούμε κριτική είναι, σε ένα βαθμό, χρέος μας. Όμως παράλληλα με την κριτική χρειάζονται και οι προτάσεις. Διαφορετικά, υπάρχει πρόβλημα …

Πολλοί πολιτικοί και κόμματα βλέπουν το μνημόνιο ως ευκαιρία για γρήγορα πολιτικά κέρδη. Έτσι, μ’ ένα ακραίο και ισοπεδωτικό λόγο διαγκωνίζονται για το ποιος θα βγει πιο αριστερά ή πιο δεξιά, ποιος θα φανεί πιο κοντά στον πολίτη, το συνταξιούχο, τον άνεργο και ούτω καθ’ εξής.

Όλοι βέβαια μιλούν εκ του ασφαλούς, με ένα ανέξοδο πολιτικό λόγο. Ο λαϊκισμός στην Ελλάδα, τουλάχιστον μετά τη μεταπολίτευση, έχει και ιστορία και ταυτότητα. Σας υπενθυμίζω μόνο μερικά συνθήματα, όπως: «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», το «καλάθι της νοικοκυράς», «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα» και άλλα εύηχα, για να θυμηθούμε ποιος έσυρε πρώτος τον χορό του λαϊκισμού.

Είναι προφανές ότι ο λαϊκισμός μπορεί να διεισδύσει πρόσκαιρα σε κάποια κοινωνικά στρώματα, ή σε όλα τα κοινωνικά στρώματα οριζόντια. Όλοι έχουμε τη φυσική ροπή να μας αρέσει η κολακεία, το εύκολο επιχείρημα, ο «πιασάρικος» τίτλος, το χάϊδεμα του εγωισμού μας. Όμως μέχρι ενός σημείου. Γιατί, έρχεται η στιγμή που η πραγματικότητα διαφέρει από τα «όμορφα τα λόγια τα μεγάλα» .

Γι’ αυτό και ενώ ο λαϊκισμός είναι μια μόνιμη τάση στο πολιτικό σύστημα, ο λαϊκιστής έχει ημερομηνία λήξης.

Και συνήθως ξεπερνιέται από τα πράγματα είτε χάνοντας το κοινό του προς το σοβαρό και αξιόπιστο πολιτικό λόγο είτε χάνοντας από ένα άλλο λαϊκιστή  με τη δικιά του ημερομηνία λήξης.

Στο μεταξύ, ένα είναι βέβαιο:  ……………

ΠΗΓΗ : TO BHMA  κλικ εδώ για το άρθρο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  03/04/2012 06:31

Σημ. Μιρτζάνη : Το άρθρο είναι πάντα επίκαιρο, ο λαϊκισμός είναι εχθρός της Δημοκρατίας και της οικονομίας μας, δηλαδή της ποιότητας της ζωής μας. (κλικ εδώ)

This entry was posted in ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply