Λύση για το χρέος

Της Έφης Τριήρη

Συσσώρευση χρέους σε συνδυασμό με εξασθενημένες δημοσιονομικές πολιτικές αποτελούν μια εκρηκτική «συνταγή» οικονομικής καταστροφής. Δυστυχώς, είμαστε αυτή τη στιγμή θεατές μιας τέτοιας δυσάρεστης εξέλιξης.

Όπως ξεδιπλώνεται το νήμα των πακέτων διάσωσης κατά του κορονοϊού, ύψους 15 τρισ. δολ. -και είμαστε ακόμη στην αρχή- οι κυβερνήσεις, η μία μετά την άλλη, βγαίνουν στις αγορές για να δανειστούν και να χρηματοδοτήσουν τα μέτρα, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο ο πλανήτης δεν θα εξέλθει έτσι ποτέ.

Το IIF χρησιμοποίησε τη λέξη «τρομακτικό» για να περιγράψει το παγκόσμιο χρέος, επισημαίνοντας ότι οι παγκόσμιες εκδόσεις χρέους (ομολόγων και δανείων) άγγιξαν το ποσό ρεκόρ των 2,6 τρισ. δολ. τον Απρίλιο, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 2,1 τρισ. δολ. του Μαρτίου, μια τάση που θα βαίνει συνεχώς αυξανόμενη.

Συνολικά το παγκόσμιο χρέος (ιδιωτικό και δημόσιο) ανέρχεται στο 322% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ξεπερνώντας τα 253 τρισ. δολάρια, με βάση στοιχεία του τρίτου τριμήνου του 2019, χωρίς ακόμη να έχει προστεθεί ο νέος λογαριασμός. Ήδη, τρεις χώρες έχουν κηρύξει φέτος στάση πληρωμής χρέους: Αργεντινή, Εκουαδόρ και Λίβανος, ενώ έπονται και άλλες, όπως προειδοποιεί ο οίκος Fitch.   ……………

πηγή :  Ναυτεμπορική  (άρθρο)

This entry was posted in ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.