Μέσα στον ωκεανό της αμάθειας

Η «ιδεολογία» του διεκδικητικού τραμπουκισμού και η ιδεολογία του μόχθου

Του Θανάση Διαμαντόπουλου, καθηγητή Πολιτικών Θεσμών και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Είναι η οδύνη του (πανεπιστημιακού) δάσκαλου: Φορτωμένος τρεις φορές τον χρόνο με στοίβες γραπτά, συνήθως πολλές εκατοντάδες, υφίσταται τα προχειρογραφήματα, τη γλωσσική αφροντισιά, τους συντακτικούς παραλογισμούς, τις τερατώδεις ανορθογραφίες και τα διανοητικά ελλείμματα της συντριπτικής πλειονότητας των φοιτητών του (οι οποίοι άλλωστε, κατά κανόνα, «μελετούν» από απίστευτης ανεπάρκειας περιληπτικές σημειώσεις που τους διανέμουν οι φοιτητικές-κομματικές παρατάξεις). Πράγματι, στη «δημοκρατική» εποχή της – επιβληθείσης από την κοινωνική πίεση – μαζικής και, ουσιαστικά, ανεμπόδιστης πρόσβασης στην τριτοβάθμια ανώτατη παιδεία, ένας καθηγητής Πολιτικών Επιστημών διαβάζει π.χ. για «λητουργία προθυπουργών επί ίσης όρους», για το ιδιαίτερο κομματικό σύστημα που αποτελεί «ο πλήρους άκαμπτος δικομματισμός», για μια πρωτότυπη έννοια της κοινοβουλευτικής αρχής ή Δεδηλωμένης («κοινοβουλευτική αρχή είναι ο πρωθυπουργός»), για τον… «αρχαίο φιλόσοφο Κορνήλιο Καστοριάδη» και πολλά άλλα μεγαλειώδη που παρεισφρέουν στα φοιτητικά γραπτά.

Είναι η ηδονή του (πανεπιστημιακού) δασκάλου: Μέσα στον ωκεανό της αμάθειας και των πνευματικών εκπτώσεων συναντάει, αραιά και πού, φοιτητικά γραπτά-μικρά αριστουργήματα (αριστουργήματα γλωσσικά, νοηματικά, από πλευράς γνωστικού υπόβαθρου ή λογικής τεκμηρίωσης κ.ο.κ.). Ωστόσο…

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη μάλλον δεν είναι σύμπτωση: Τα – αρκετά – τελευταία χρόνια η πολύ μεγάλη πλειονότητα των άριστων γραπτών ανήκει σε αλλοδαπούς-αλλογενείς σπουδαστές, αρκετοί εκ των οποίων, μάλιστα, ούτε γεννήθηκαν ούτε ήρθαν στη χώρα μας σε νηπιακή ηλικία. Πού όμως οφείλεται αυτή η τεράστια υπεραντιπροσώπευση, μεταξύ των αριστούχων, των πολωνών, αλβανών, βουλγάρων, ουκρανών κ.ά. φοιτητών και, πρωτίστως, φοιτητριών;   …………..

ΠΗΓΗ :  ΤΑ ΝΕΑ  κλικ εδώ για το άρθρο

This entry was posted in ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply