Με ρυθμούς χελώνας «τρέχει» το Ιντερνετ στην Ελλάδα

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Με χαμηλές ταχύτητες σερφάρουν οι χρήστες Διαδικτύου στην Ελλάδα. Με βάση τις μετρήσεις της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, η μέση ταχύτητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο για το 2018 ήταν μόλις 16,3 Mbps για τη λήψη δεδομένων (downloading) και στα 2,4 Mbps για την αποστολή δεδομένων (uploading).

Οι ταχύτητες αυτές, αν και είναι αναβαθμισμένες σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, εν τούτοις είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Αντιστοιχούν δε στο 38% της προσφερόμενης ονομαστικής ταχύτητας λήψης και στο 72% της ονομαστικής ταχύτητας αποστολής δεδομένων. Τα στοιχεία αυτά περιέχονται στη μελέτη της ΕΕΤΤ με τίτλο «Αναφορά μετρήσεων Υπερίων 2018». Η μελέτη περιλαμβάνει επεξεργασμένα τα δεδομένα του συστήματος «Υπερίων», βάσει του οποίου οι ίδιοι οι χρήστες ευρυζωνικών συνδέσεων μπορούν να μετρήσουν την πραγματική ταχύτητα πρόσβασης που διαθέτουν στο Διαδίκτυο. Σε σχέση με το 2017, οι ταχύτητες που μετρήθηκαν είναι ελαφρώς αυξημένες, αφού η μέση ταχύτητα τη συγκεκριμένη χρονιά ανερχόταν σε 13,2 Mbps για λήψη δεδομένων και σε 1,7 Μbps για αποστολή.

Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, η βελτίωση αυτή ήταν αποτέλεσμα της διάδοσης των περισσότερο εξελιγμένων συνδέσεων, που βασίζονται και σε οπτικές ίνες (VDSL και FTTx). Για πρώτη φορά πέρυσι, δε, προστέθηκαν στο δείγμα μετρήσεων οι συνδέσεις των 100 Mbps/5 Mbps.    ………….

πηγή : η Καθημερινή  (άρθρο)

This entry was posted in I T, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ. Bookmark the permalink.