Μυωπική(οί) πολιτική(οί) και οικονομική κρίση

INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Το μόνιμο μυωπικό χαρακτηριστικό – χωρίς ιδεολογικό υπόβαθρο – του ελληνικού πολιτικού συστήματος είναι η προσπάθεια αναρρίχησης στην εξουσία, ανεξαρτήτως κόστους για την εθνική οικονομία.

Του Βασίλειου Δαλαμάγκα
Ομ. Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

Αν ζούσε σήμερα ο Αίσωπος – πράγμα που ο ίδιος θα απευχόταν βέβαια – θα έπρεπε να αναδιατυπώσει τον αρχέτυπο μύθο του περί της «ανθρώπινης καμπούρας» προς δύο κατευθύνσεις.

Η πρώτη αναδιατύπωση θα αφορούσε στο μειονέκτημα της όρασης να καλύπτει το ήμισυ μόνο (δηλ. τις 180ο) του δυνητικού οπτικού πεδίου, εφόσον ο άνθρωπος δεν διαθέτει μάτια και στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να βλέπει την «καμπούρα» των άλλων, όχι όμως και τη δική του (εν απουσία καθρέπτη). Στα απλά οικονομικά, η μειονεκτική μας όραση μπορεί να παρατηρήσει την ανορθολογική συμπεριφορά όλων των άλλων πλην του εαυτού μας. Ειδικότερα:

  • Ο κάθε εκλογέας-πολίτης βλέπει μόνο τα σφάλματα των πολιτικών, που αναδεικνύει με την ψήφο του στην εξουσία.
  • Ο κάθε πολιτικός στην εξουσία βλέπει μόνο τα σφάλματα των πολιτικών του αντιπάλων και τα σφάλματα των εταίρων-δανειστών, που μας επιτηρούν.
  • Οι δανειστές βλέπουν μόνο τα σφάλματα του (πολιτικού, διοικητικού, θεσμικού, δικαστικού, εκπαιδευτικού κλπ.) συστήματος, παραβλέ­ποντες τις συνέπειες των μέτρων που εισηγούνται στο σύνολο των πολιτών.

Μια τέτοια καθολική έλλειψη αυτογνωσίας, αυτοκριτικής και αντικειμενικής θεώρησης των πραγμάτων είναι από μόνη της ικανή να παρεμβάλει ανυπέρβλητα εμπόδια σε οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας. Ο λόγος είναι ότι κάθε εξυγιαντική προσπάθεια χρειάζεται ορθή διάγνωση της ασθένειας από τον γιατρό (ασκούντες την οικονομική πολιτική) και πιστή εφαρμογή της υποδεικνυόμενης θεραπείας από τον ασθενή (εκλογικό σώμα). Η προσχηματική μετάθεση ευθυνών από τον ένα φορέα στον άλλο και η συνακόλουθη αδράνεια στην εφαρμογή των σωστών μέτρων οδηγούν αναπόδραστα στη διαιώνιση της παρούσας αδιέξοδης κατάστασης.   …………..

πηγή :  Ναυτεμπορική  (άρθρο)

This entry was posted in ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply