Οι επιτυχίες της αποτυχίας

INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Της Έφης Τριήρη

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με πλήθος δημοσιευμάτων για τις επιτυχίες και αποτυχίες των νέων.

Πώς ορίζεται όμως η επιτυχία και η αποτυχία; Τι πετυχαίνουν οι επιτυχόντες με τη συσσώρευση στεγνών γνώσεων που κατ’ ουσίαν αφήνουν το νέο απροετοίμαστο για τα προβλήματα της καθημερινής ζωής, χωρίς ουσιαστική παιδεία; Οι σημερινοί νέοι περνούν διάφορα στάδια εκπαίδευσης και δοκιμάζονται στις γνώσεις τους μέσω εξετάσεων, χωρίς ωστόσο επαρκή βιωματική εμπειρία. Μιλάμε, λοιπόν, για ένα σύστημα σαθρό που έχει κατ’ εξοχήν στόχο τη δημιουργία στρατιάς ανέργων ή στην καλύτερη περίπτωση απογοητευμένων εργαζομένων. Σε ποια όμως αγορά εργασίας; Σε αυτή που δεν προσφέρει πλέον ευκαιρίες, πιεζόμενη από τον «κλοιό» των μνημονίων;

Τα όνειρα, η ευφυΐα, τα ταλέντα και η προσωπικότητα του κάθε παιδιού παραγκωνίζονται και θυσιάζονται στον «βωμό» της μοντέρνας εκπαίδευσης που αποτυγχάνει να αντιληφθεί ότι όλα τα παιδιά είναι προικισμένα με διαφορετικές ικανότητες.

Το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα «παράγει» ανθρώπινες μηχανές που στερούνται ορθής σκέψης, παρατήρησης και πνευματικών αναζητήσεων, στοιχεία που αποτελούν τις βασικές αρχές για την ευημερία του ανθρώπου. Αλήθεια, σε ποια βαθμίδα του εκπαιδευτικού μας συστήματος διδάσκονται οι απαραίτητες αρετές για έναν άνθρωπο; Και μέσα από ποιο συγκεκριμένο μάθημα;   ……….

πηγή : Ναυτεμπορική  (άρθρο)

This entry was posted in ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply