Οι νέες τεχνολογίες ως εργαλείο εξόδου από την κρίση

Θεοχάρης Χάρης, βουλευτής.

Τα χρόνια των μνημονίων δικαίως συνηθίζουμε να συζητούμε για την κρίση στη χώρα μας συμφωνώντας για τις συνέπειες και διαφωνώντας για τις λύσεις. Ξεχνώντας όμως συχνά να λάβουμε υπόψη ότι ζούμε σε μια επαναστατική για την τεχνολογία περίοδο.

Τεχνητή ευφυΐα, ρομποτική και sharing economy (Uber, Airbnb, TaskRabbit κ.τ.λ.) αναπτύσσονται με ταχύτητα μεταβάλλοντας δραματικά τόσο τις εργασιακές σχέσεις όσο και τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας.

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αγκαλιάσει την τεχνολογία για να ξεπεράσει την κρίση.

Πώς όμως θα υλοποιηθεί αυτό;

Αρχικά η ΔΕΘ – αντί για πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης – να αποτελεί ευκαιρία ετήσιου προγραμματισμού για τον οικονομικό μετασχηματισμό της χώρας.

Δε χωρά αμφιβολία πως το Δημόσιο και η αναβάθμιση της λειτουργίας του συνιστά κομβική προϋπόθεση ανάκαμψης της χώρας.

Η παραγωγικότητα του Δημοσίου, η λειτουργία του χωρίς φαινόμενα διαφθοράς, η μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, η συνεχής βελτίωσή του, η ευελιξία του σε διαδικασίες προμηθειών, εργασιακές σχέσεις και γενικότερη λειτουργία, η μείωση της σπατάλης και όχι απαραίτητα του κόστους είναι τομείς στους οποίους πρέπει να εστιάσουμε.

Αντί για αυτό, η συζήτηση περιστρέφεται μόνιμα γύρω από το κόστος και τον αριθμό των υπαλλήλων, ίσως όχι αδικαιολόγητα δεδομένων των εμπειριών του παρελθόντος. Ομως, σε ένα κράτος που δεν μπορεί να εποπτεύσει σωστά ούτε τις ιδιωτικές αγορές, η αύξηση της παραγωγικότητας είναι σημαντικότερη της μείωσης του μεγέθους.

Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αποτελεί τον μόνο ασφαλή δρόμο για να πετύχουμε πολλαπλούς επιτακτικούς στόχους:    …………

πηγή : το Βήμα  (άρθρο)

This entry was posted in I T, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply