Οι τρεις λόγοι που συντηρούν το τεράστιο πλεόνασμα στο γερμανικό ισοζύγιο

2414german1

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παροτρύνουν τη Γερμανία να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση και τις εισαγωγές, ώστε να περιοριστούν οι ανισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία.

Το υψηλό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών στη Γερμανία αποδίδεται στην εμμονή του Βερολίνου για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και στην άρνηση των Γερμανών να βάλουν το χέρι στις αποταμιεύσεις τους. Επίσης, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας οφείλεται και στην τάση των γερμανικών εταιρειών να μην επενδύουν στη χώρα τους τα κέρδη που έχουν, σύμφωνα με τους Financial Times. Οι επενδύσεις των γερμανικών επιχειρήσεων στη Γερμανία έχουν υποχωρήσει από το 13% του ΑΕΠ τη δεκαετία του 1990 στο 11% στη διάρκεια των τελευταίων ετών, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

«Οι γερμανικές εταιρείες, παρότι έχουν κέρδη, δεν τα χρησιμοποιούν για να κάνουν επενδύσεις στη χώρα τους ή για να αυξήσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους ή για να δώσουν μερίσματα στους μετόχους τους», σχολιάζει η Τζούλι Κόζακ, ειδήμων σε θέματα γερμανικής οικονομίας, που εργάζεται στο ΔΝΤ. «Η κερδοφορία των επιχειρήσεων δεν διοχετεύεται σε επενδύσεις κεφαλαίων ή ενεργητικού εντός των συνόρων της χώρας», τονίζει ο Χιου Πιλ, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Goldman Sachs.     ……..

πηγή :  η Καθημερινή  (άρθρο)

This entry was posted in ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.