Ο υπερόπτης κ. Σόιμπλε

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η γερμανική πολιτική τάξη, η οποία έχει επιτύχει θαύματα στο εσωτερικό της χώρας της, διακρίνεται ιστορικά για την εσωστρέφεια, τις εμμονές και την υπεροψία στην εξωτερική πολιτική.

Είναι όλα τα στοιχεία που είδαμε να επαναλαμβάνονται μέσα στην κρίση από το σύνολο των πρωταγωνιστών του γερμανικού πολιτικού συστήματος, από την die Linke και το SPD μέχρι την CDU και τους φιλελεύθερους.

Η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε, ηγέτες της μεγαλύτερης χώρας της Ε.Ε., κινούνται με βάση τις εσωτερικές δημοσκοπήσεις, αρνούνται να δουν ένα συνολικό ευρωπαϊκό σχέδιο σε σχέση με την Ασία και την Αμερική, εμμένουν σε επιλογές ακόμα και όταν είναι εμφανή τα λάθη και η ανάγκη διορθώσεων.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι κουνούν με άνεση το δάχτυλο όχι μόνο σε κυβερνήσεις αλλά και σε λαούς. Οι «παρεμβάσεις» του κ. Σόιμπλε, όπως εκείνες πριν από τις εκλογές του 2012, αλλά όπως και η χθεσινή, αποδομούν τις κυβερνήσεις που επιχειρούν να ορθοποδήσουν δημοσιονομικά, φουσκώνοντας τα ποσοστά κάθε μορφής -λογικής ή παλαβής- αμφισβήτησης και καθιστούν τη Γερμανία μία επικίνδυνα αποδυναμωμένη δύναμη. Μία δύναμη που κινδυνεύει εκείνη… να μείνει μόνη της με το ευρώ στο χέρι.  …………

πηγή : Ημερησία  (άρθρο)

This entry was posted in ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply