Πλαστά στοιχεία ιατρικών μελετών του Χάρβαρντ

GINA KOLATA / THE NEW YORK TIMES
31s11hrf

Διαφήμιση της χρήσης βλαστοκυττάρων για να αναγεννηθεί ο καρδιακός μυς. Η έρευνα που το υποστήριζε περιελάμβανε πλαστά στοιχεία.

Για τον δρα Πιέρο Ανβέρσα η πτώση ήταν απότομη και η «προσγείωσή» του σκληρή. Ερευνητές σε όλον τον κόσμο κάποτε χαιρέτιζαν την έρευνά του ως επαναστατική, καθώς υποσχόταν το αδύνατο: έναν τρόπο να αναπτυχθούν νέα καρδιακά κύτταρα για να αντικαταστήσουν αυτά που καταστρέφονται στις καρδιακές προσβολές και στην καρδιακή ανεπάρκεια, δύο παθήσεις που σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ.

Αλλά η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και το νοσοκομείο Brigham & Women’s, οι πρώην εργοδότες του, κατηγόρησαν αυτόν τον μήνα τον δρα Ανβέρσα και το εργαστήριο του για εκτεταμένες επιστημονικές παρατυπίες. Περισσότερες από τριάντα έρευνες που παρήχθησαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας περιέχουν πλαστά στοιχεία, κατέληξαν οι αξιωματούχοι, και για αυτό τον λόγο θα πρέπει να ανακληθούν. «Ο αριθμός των μελετών είναι εξαιρετικά μεγάλος. Δεν μπορώ να θυμηθώ μια άλλη υπόθεση σαν αυτή», δήλωσε ο δρ Τζέφρι Φλάιερ, που μέχρι το 2016 ήταν πρύτανης της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.   ………….

πηγή :  η Καθημερινή  (άρθρο)

This entry was posted in ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ. Bookmark the permalink.