Πρόταση καθυστέρησης δημοσιονομικών μέτρων από τρία ευρωπαϊκά ινστιτούτα

Τρία ευρωπαϊκά οικονομικά ινστιτούτα κάλεσαν σήμερα να καθυστερήσουν ή να παραταθούν χρονικά τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν υιοθετηθεί στην ευρωζώνη, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη, αλλά πάντως στο πλαίσιο όσων ορίζουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες.

Το γαλλικό παρατηρητήριο της οικονομικής συγκυρίας (OFCE), το γερμανικό ινστιτούτο IMK αλλά και το δανικό ECLM παρέδωσαν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρουσίασαν στον Τύπο μια έκθεση την οποία συνέταξαν από κοινού, στην οποία αποπειρώνται να κάνουν μια διάγνωση για τη σημερινή κατάσταση στην ευρωζώνη και παρουσιάζουν διάφορα σενάρια για τη δημοσιονομική εξυγίανση στην ευρωζώνη.

Η κοινή «ανεξάρτητη έκθεση για την ετήσια ανάπτυξη» (ΙAGS), ονομασία που παραπέμπει στις ετήσιες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί μια απόπειρα «το θέμα να παρουσιαστεί με ένα όραμα διαφορετικό από αυτό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», είπε προς τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του OFCE Φιλίπ Βάιλ.

«Οι ευρωπαϊκές οικονομίες αποφασίζουν να εφαρμόσουν πολιτικές συρρίκνωσης των προϋπολογισμών των κρατών μελών, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με επιδεινωμένη οικονομική συγκυρία, ενισχύοντας την επιδείνωση, όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα», τόνισε ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, ο Ζερόμ Κρεέλ.

«Η λιτότητα παράγει ακόμα πιο εξασθενημένη ανάπτυξη και επιβραδύνει την δυνατότητα των Ευρωπαίων να μειώσουν πραγματικά τα ελλείμματά τους αλλά και το δημόσιο χρέος τους: πρόκειται για μια εντελώς αντιπαραγωγική πολιτική», είπε ο Κρεέλ.

Μάλιστα, επειδή πρόκειται και για συγχρονισμένες οικονομικές πολιτικές, εξήγησε, πλήττεται άμεσα το εμπόριο σε όλη την ευρωζώνη και το κάθε μέλος «μεταδίδει επιπλέον ύφεση στις όμορες οικονομίες του», πρόσθεσε.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και δεν τίθεται θέμα αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών, επισήμανε ο οικονομολόγος.

Η εναλλακτική πολιτική που προτείνουν τα τρία ινστιτούτα είναι να τεθεί ο στόχος να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ με μια κατ’ ελάχιστον προσαρμογή 0,5 μονάδα του ΑΕΠ το χρόνο και μείωση του δημόσιου χρέους στο 60% του ΑΕΠ ως το 2032, δηλαδή «με ένα χρονικό ορίζοντα που είναι 20 χρόνια», τόνισε ο Κρεέλ.  ……….

ΠΗΓΗ  :  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  κλικ εδώ για το άρθρο

This entry was posted in ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply