Πρόταση Σάλλα για τα «κόκκινα» στεγαστικά: Πώς μπορούν να προστατευτούν τράπεζες και δανειολήπτες

ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ «ΣΠΑΣΙΜΟ» ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΤΑ ΔΥΟ

Πρόταση Σάλλα για τα «κόκκινα» στεγαστικά: Πώς μπορούν να προστατευτούν τράπεζες και δανειολήπτες Πρόταση για να αντιμετωπιστεί το θέμα των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα τους δανειολήπτες από την άμεση απειλή του πλειστηριασμού, καταθέτει ο Μιχάλης Σάλλας.

Αυτό που προτείνει είναι το «πάγωμα» μεγάλου μέρους του δανείου, το οποίο και θα διαγράφεται  σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αν δεν ανέβουν οι τιμές των ακινήτων, ενώ το υπόλοιπο δάνειο θα αποπληρώνεται ανάλογα με τις δυνατότητες του δανειολήπτη.

Οι τράπεζες θα μπορούσαν να χωρίσουν κάθε «κόκκινο» στεγαστικό δάνειο σε δύο μέρη, εξηγεί. Το πρώτο μέρος του δανείου, που θα αντιστοιχεί π.χ. στο 90% της αξίας του ακινήτου, θα προτείνεται από την Τράπεζα για «sales and lease back», επεκτείνοντας αντίστοιχα τη διάρκειά του και μειώνοντας σημαντικά το ύψος της μηνιαίας δόσης για την εξυπηρέτησή του σύμφωνα με τις δυνατότητες του δανειολήπτη. Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο μέρος του δανείου, εφόσον σε μία περίοδο π.χ. 5 ετών δεν αποκαθίστανται οι αξίες των ακινήτων, θα διαγράφεται το 50% της διαφοράς ανάμεσα στο συνολικό ύψος του δανείου και του ποσού που έχει μετατραπεί σε sales and lease back. Το υπόλοιπο 50% θα διαγράφεται στην επόμενη 5ετία, εάν και πάλι δεν έχουν μεταβληθεί προς τα πάνω οι αξίες των ακινήτων.

Διαβάστε τη συνέντευξη του κ. Σάλλα στο www.protothema.gr:

Ερώτηση: Όπως γνωρίζετε ξεκίνησαν πρόσφατα οι πλειστηριασμοί κατοικιών. Στο παρελθόν είχατε δηλώσει ότι είστε κατά των πλειστηριασμών και κατασχέσεων. Σήμερα ποια είναι η θέση σας;   ……….

πηγή : Ημερησία  (άρθρο)

This entry was posted in ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply