ΠΣΕ: Υπερδιπλασιασμός των εξαγωγών από το 2004

Καταγράφηκε αύξηση 109% στην τελευταία 10ετία

Υπερδιπλασιασμό των ελληνικών εξαγωγών σε διάστημα 10 ετών καταγράφει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, σε ειδικό σημείωμά του, με αφορμή την έκδοση προσωρινών στοιχείων για το 2013.

Όπως τονίζει ο ΠΣΕ, παρά το γεγονός ότι την περυσινή χρονιά οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν οριακά κατά 0,2%, στα 27,54 δισ. ευρώ, σε βάθος 10ετίας 2004-2013 προκύπτει αύξηση κατά 109%.

Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, σε σχέση με το 2004 οι ελληνικές εξαγωγές το 2013 εμφανίζονται αυξημένες κατά 39,35%, ενώ σε σχέση με το 2009 η αύξηση διαμορφώνεται στο +21,6%.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το στοιχείο ότι σε αυτά τα 10 αυτά έντονης εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας, με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν μόνο 2 έτη, το 2009, έτος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, και το 2013, οπότε και πολλές χώρες-εμπορικοί εταίροι της Ελλάδας εμφάνισαν επίσης έντονα υφεσιακά φαινόμενα.

Η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, χαρακτηρίζει «εντυπωσιακές» τις επιδόσεις των ελλήνων εξαγωγέων τη δεκαετία που ακολούθησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τονίζει, ωστόσο, πως «η μετάβαση προς ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο που να στηρίζεται στην παραγωγή και στις εξαγωγές ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Πέρα από το όραμα για μία πιο εξωστρεφή ελληνική οικονομία, υπάρχει και η σκληρή εγχώρια και διεθνής πραγματικότητα. Η οριακή έστω μείωση των ελληνικών εξαγωγών την περασμένη χρονιά δείχνει ότι απαιτείται ακόμη σημαντική προσπάθεια ουσιαστικής υποστήριξης των επιχειρήσεων που στοχεύουν στις διεθνείς αγορές, ειδικά σε περιόδους ύφεσης του παγκόσμιου εμπορίου».      ……………………

πηγή : Ναυτεμπορική  (άρθρο)

This entry was posted in ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply