Στην 74η θέση υποχώρησε η Ελλάδα στον τομέα τεχνολογιών πληροφορικής – επικοινωνιών

«Κάθε πέρυσι και καλύτερα» ισχύει για την Ελλάδα στις αξιολογήσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum, WEF). Ειδικά σε ό,τι αφορά τον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, η νέα μελέτη με τίτλο «Επιβραβεύσεις και ρίσκα στον τομέα των μεγάλων δεδομένων» (The Global Information Technology Report 2014 – Rewards and Risks of Big Data)» που παρουσίασε χθες το WEF, η χώρα εμφανίζεται στην 74η θέση με βάση τον δείκτη ετοιμότητας για δικτύωση (Networked Readness Index, NRI).

Η κατάταξη αυτή βρίσκεται δέκα θέσεις χαμηλότερα από την αντίστοιχη αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε το 2013 και η οποία έφερε τη χώρα μας στην 64η θέση. Με βάση δε τα στοιχεία της νέας μελέτης, η χώρα είναι η τελευταία με βάση τον δείκτη NRI μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη και η προτελευταία μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ακόμη και η Πορτογαλία, η οποία διαθέτει αντίστοιχα χαρακτηριστικά με τη χώρα μας (γεωγραφική θέση, κατά κεφαλήν ΑΕΠ κ.λπ.), κατατάσσεται στην 33η θέση, πολύ μακριά δηλαδή από τη θέση της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα σημειώνει αξιοσημείωτη πτώση δέκα θέσεων, παρά τη βελτίωση της συνολικής επίδοσής της, φέρνοντάς την για φέτος στην 74η θέση», αναφέρουν οι μελετητές του WEF. Η επίδοση αυτή είναι λίγο καλύτερη από εκείνη της Ρουμανίας που βρίσκεται στην 75η θέση και λίγο χειρότερη από εκείνη της Βουλγαρίας που βρίσκεται στην 73η θέση. Το γεγονός όμως ότι ο δείκτης NRI βελτιώθηκε οριακά, αλλά η χώρα υποχώρησε στην κατάταξη του δείκτη, σημαίνει απλά ότι οι άλλες χώρες κάνουν μεγαλύτερα βήματα από εμάς. ……………………

πηγή :  η Καθημερινή   (άρθρο)

This entry was posted in I T, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply