Στ. Θεοδωράκης: Εναρμόνιση με την ταχύτητα του ίντερνετ

INTIME NEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Το κοινωνικό κράτος πρέπει να αναβαθμιστεί. Η ανεργία και η υγειονομική ασφάλεια των νέων της Ευρώπης πρέπει να είναι υπόθεση της Ε.Ε.», γράφει ο Σταύρος Θεοδωράκης..

Του Σταύρου Θεοδωράκη – Προέδρου του Ποταμιού

Ο θεμέλιος λίθος της ευρωπαϊκής ενοποίησης μπήκε λοιπόν πριν από 60 χρόνια. Πολλά χρόνια για έναν άνθρωπο, λίγα για την Ιστορία.

Ο Αμερικανός ιστορικός Τίμοθι Σνάιντερ έχει πει ότι μετά τον πόλεμο και μετά την πτώση του Τείχους το ‘89, οι πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών θεωρούσαμε ότι το παλιό και αιματοβαμμένο παρελθόν το είχαμε αφήσει οριστικά πίσω μας και ότι το μέλλον είχε περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ελευθερία, περισσότερη ευημερία. Αυτή, πίστευαν, θα είναι η αναπόφευκτη τροχιά της Ιστορίας.

Σήμερα η μεγαλύτερη παγίδα για όλους εμάς που πιστεύουμε στην Ευρώπη είναι να επαναπαυθούμε στη βεβαιότητα του «θετικού αναπόφευκτου».

Το ευρωπαϊκό εγχείρημα όντως προχώρησε. Έφερε τους ανθρώπους, με πρώτους τους φοιτητές, πιο κοντά και εξασφάλιζε ειρήνη και ευημερία.

Η Ιστορία όμως δεν εξελίσσεται ευθύγραμμα. Η οικονομική κρίση κλόνισε πολλούς. Περιθωριοποίησε κοινωνικά στρώματα. Οι πόλεμοι μπορεί να ήταν μακριά από την Ευρώπη, δημιούργησαν όμως χαρακώματα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. Εθνικισμοί ξύπνησαν ξανά, ο ρατσισμός αναδύθηκε και πάλι.

Ένα νέο κύμα ωμού λαϊκισμού τρώει μεθοδικά τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Οι αποτυχίες της Ε.Ε. μεγεθύνονται και οι επιτυχίες της αμαυρώνονται. Ο Γερμανός πολιτικός επιστήμονας Γιαν-Βένρνερ Μίλερ, αν και δεν χαρίζεται καθόλου στις Βρυξέλλες, έχει ονομάσει τον λαϊκισμό τη μεγαλύτερη σκιά στη δημοκρατία. Πώς θα διαλύσουμε λοιπόν αυτή τη σκιά;   ……………..

πηγή :  Ναυτεμπορική  (άρθρο)

This entry was posted in ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ, ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply