Τα έξι λάθη που έκανε το ΔΝΤ στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους

Αρθρο της Νάιρι Γουντς στο Project Syndicate

Τα έξι λάθη που έκανε το ΔΝΤ στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέουςAθήνα

Σε έξι βασικά λάθη που έκανε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους και τα οποία έπρεπε να είχε αποφύγει βάσει των εμπειριών που είχε στο παρελθόν αναφέρεται η Νάιρι Γουντς, κοσμήτορας της Blavatnik School of Government και διευθύντρια του προγράμματος Global Economic Governance στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε άρθρο της στο Project Syndicate.

Όπως υποστηρίζει τις τελευταίες δεκαετίες , το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει μάθει έξι σημαντικά μαθήματα για το πώς να διαχειρίζεται κρίσεις κυβερνητικού χρέους. Όλα όμως αγνοήθηκαν στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης.

Ένα βασικό μάθημα είναι πως όταν καθίσταται απαραίτητο ένα πρόγραμμα διάσωσης, πρέπει να γίνεται άπαξ και οριστικά. Το ΔΝΤ το έμαθε αυτό το 1997, όταν ένα ανεπαρκές πρόγραμμα διάσωσης της Νότιας Κορέας επέβαλε δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων. Στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι ακόμη χειρότερο, καθώς το σχέδιο των 86 δισ. ευρώ που συζητείται σήμερα ακολουθεί ένα πρόγραμμα διάσωσης 110 δισ. το 2010 και 130 δισ. το 2012.   ………….

πηγή : το Βήμα (άρθρο)

This entry was posted in ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply