Τι προσδοκούμε για το 2016

* Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Πλησιάζουμε στο τέλος μιας χρονιάς που χαρακτηρίστηκε από ακραία οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα και από εξελίξεις που είχαν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία της αγοράς. Το δεύτερο εξάμηνο του 2015 ήταν ίσως το δυσκολότερο των τελευταίων ετών. Η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ, για να οδηγηθεί τελικά σε ένα νέο, επώδυνο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Η επιχειρηματική δραστηριότητα, πέραν των άλλων εμποδίων, βρέθηκε αντιμέτωπη και με τον εφιάλτη των κεφαλαιακών ελέγχων, ενώ για αρκετούς μήνες η οικονομία κινήθηκε με τις τράπεζες να υπολειτουργούν. Από την προσδοκία για ανάπτυξη της τάξης του 2% φέτος, αναμένουμε πλέον σημαντική ύφεση τόσο για το 2015 όσο και για το 2016.

Θα ήταν υπεραισιόδοξο να ισχυριστούμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας, έχοντας βιώσει τις ανατροπές της προηγούμενης χρονιάς. Ωστόσο, την προηγούμενη χρονιά υπήρξε ένα -μοναδικό ίσως- θετικό στοιχείο: Για πρώτη φορά μετά το 2010, έχουμε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να συμφωνούν ότι η διάσωση της ελληνικής οικονομίας περνά μέσα από τη στήριξη των εταίρων μας στην ευρωζώνη. Η προσγείωση στην πραγματικότητα, όσο κι αν ήταν επώδυνη, μπορεί να λειτουργήσει θετικά στο βαθμό που περιορίζει την αβεβαιότητα. Στη διάρκεια της προηγούμενης πενταετίας, η Ελλάδα έγινε συνώνυμη του ρίσκου, με αποτέλεσμα να πλήττεται θανάσιμα η οικονομική δραστηριότητα. Σήμερα, ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει και ο εφησυχασμός θα ήταν τεράστιο λάθος, καθώς οι κύκλοι που θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης δεν έχουν καταθέσει τα όπλα. Ας κρατήσουμε, λοιπόν, αυτή την παρακαταθήκη από τη δύσκολη χρονιά που φεύγει.   ……………

πηγή :  Ημερησία  (ΑΠΕ-ΜΠΕ)  (άρθρο)

This entry was posted in ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply