Το καινοτόμο πνεύμα των Νορβηγών ανοίγει δρόμους

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ
Ανάμεσα στις πρωτότυπες τεχνολογίες που παρουσιάστηκαν ήταν και μια κάψουλα ασφαλούς μεταφοράς ατόμων με μεταδοτικές ασθένειες (φωτ.).

Ανάμεσα στις πρωτότυπες τεχνολογίες που παρουσιάστηκαν ήταν και μια κάψουλα ασφαλούς μεταφοράς ατόμων με μεταδοτικές ασθένειες (φωτ.).

ΟΣΛΟ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Βαδίζοντας προς τον χώρο όπου θα πραγματοποιούνταν η επίσημη έναρξη της Εβδομάδας Καινοτομίας στο Οσλο, παρουσία υπουργών και του πριγκιπικού ζεύγους της Νορβηγίας, κατάλαβα ότι η εκδήλωση θα γινόταν σε μια διαμορφωμένη πίστα… σκέιτμπορντ, διακοσμημένη με γκράφιτι. Στον χώρο στάθμευσης, έξω από το κτίριο-πίστα Skur 13, μερικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δίπλα δίπλα με συμβατικά, είχαν μπει στην πρίζα. Οι μπαταρίες τους επαναφορτίζονταν σε δημόσιες στήλες παροχής ενέργειας. Με τη συνύπαρξη παλαιού και νέου επιδιώκει το Οσλο (η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πόλη της Ευρώπης) να σφραγίσει το παρόν του (έτσι ώστε να φανεί η διαφορά του από πιο παραδοσιακές πόλεις, όπως είναι η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι). Πάνω από 15.000 εταιρείες ιδρύονται κάθε χρόνο στη νορβηγική πρωτεύουσα των 600.000 κατοίκων, με βασική κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια τις νέες τεχνολογίες. Δεν πρόκειται, δηλαδή, κυρίως για επιχορήγηση σε καφετέριες ή κομμωτήρια (όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα), αλλά για startups επιχειρήσεις που συνδυάζουν τεχνολογική διαδικτυακή καινοτομία με κάλυψη κοινωνικών αναγκών. Η Νορβηγία, χώρα που στήριξε επί δεκαετίες τη μεγάλη ανάπτυξή της στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου, προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα της μετάβασης στην ανεπτυγμένη ψηφιακή οικονομία.   ……………

πηγή :  η Καθημερινή  (άρθρο)

This entry was posted in I T, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply