Το 2017 ορόσημο για την Ευρώπη

SHUTTERSTOCK

Άλλαξε πρόσωπα, εδραίωσε ελευθερίες, υπέγραψε συνθήκες, θέσπισε κοινά μέτρα, αλλά κάπου στον δρόμο… έχασε τον σκοπό της.

Της Έφης Τριήρη

Μισός αιώνας ευρωπαϊκής ιστορίας με όραμα την ειρήνη, τη δημιουργία, την ευημερία, τη συνεργασία μέσα από μία ποικιλόμορφη ομάδα ανθρώπων. Και αυτό ήταν η γοητεία της Ε.Ε., να ενώνει λαούς τόσο διαφορετικούς μεταξύ τους, όχι γεωγραφικά, αλλά πολιτισμικά.

Άλλαξε πρόσωπα, εδραίωσε ελευθερίες, υπέγραψε συνθήκες, θέσπισε κοινά μέτρα, αλλά κάπου στον δρόμο… έχασε τον σκοπό της. Η οικονομική κρίση τη γονάτισε και μετά ήρθε ένα συνονθύλευμα κρίσεων, τραπεζικών, χρέους, πολιτικής, τρομοκρατίας, μετανάστευσης και ιδεολογίας.

Οι αναζητήσεις ενώνουν τις κοινωνίες, αντίθετα οι κρίσεις τις κάνουν εσωστρεφείς, αμυνόμενες, τις συρρικνώνουν πνευματικά, δημιουργούν σκοτεινές ζώνες, καταργούν τις ελευθερίες και φέρνουν ανασφάλεια.

Αυτή είναι η Ευρώπη που θα θέλαμε να ζούμε; Ο φοβισμένος άνθρωπος αδυνατεί να συνειδητοποιήσει και να διεκδικήσει, γίνεται ένα κέλυφος δίχως πυξίδα, δίχως περηφάνια, με κύριο χαρακτηριστικό τον φόβο και με την επίφαση της προστασίας που του παρέχουν.

Η Ευρώπη έχει χάσει σήμερα τους συνδετικούς της κρίκους, τις ενώσεις της, λησμονώντας ότι ο χαρακτήρας της είναι συνεκτικός με επίκεντρο τον άνθρωπο.   ……………

πηγή : Ναυτεμπορική  (άρθρο)

This entry was posted in ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply