Τωρα η τεχνολογία δαμάζει τη φύση

Τα τελευταία χρόνια η ανθρωπότητα έχει «αναθέσει» σε ένα δίκτυο αισθητήρων την εκπλήρωση ενός αρχαίου ονείρου: να καταφέρει να κατανοήσει, να προβλέψει και εντέλει να εξαλείψει τις φυσικές καταστροφές ? ή, τουλάχιστον, τις επιπτώσεις τους.

Ακούγεται βλάσφημο, θα μπορούσε όμως να αποδειχθεί σωτήριο: το χαλάζι που πέφτει απροειδοποίητα και καταστρέφει τις σοδειές, ένα τσουνάμι που πλήττει την ακτή, ένας σεισμός, μια φωτιά που κατακαίει τα δάση και τις καλλιέργειες. Κάποιες από αυτές τις φυσικές καταστροφές θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν κάποιος τις προέβλεπε εγκαίρως.

Ο στόχος είναι πάντοτε ο ίδιος: να μειώσουμε τη ζημιά, αν όχι να την αποφύγουμε πλήρως. Εφόσον, φυσικά, διαθέτουμε τον κατάλληλο για την κάθε περίπτωση αισθητήρα (σ.σ. συσκευές που ανιχνεύουν ένα φυσικό μέγεθος και το μετατρέπουν σε σήμα που μπορεί να διαβαστεί από τους επιστήμονες ή από ηλεκτρονικά όργανα).

Πάρτε ως παράδειγμα το χαλάζι ή τις καταρρακτώδεις βροχές που καταστρέφουν ένα χωράφι. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Κεράλα, στην Ινδία, έχει αναπτύξει ένα σύστημα αισθητήρων που παρακολουθούν το μικροκλίμα της περιοχής και την κατάσταση του εδάφους. Μια παρόμοια τεχνολογία έχει αναπτύξει η εταιρεία υπολογιστών IBM.

«Τα ζητήματα που σχετίζονται με τον καιρό προκαλούν το 90% των ζημιών στις γεωργικές καλλιέργειες. Η “γεωργία ακριβείας” βοηθά στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος βελτιώνοντας τα μοντέλα πρόγνωσης καιρού, τα οποία εξειδικεύονται ανά γεωγραφικό σημείο. Μπορεί να γίνει πρόγνωση ακόμη και για ένα συγκεκριμένο αγρόκτημα», σύμφωνα με τον Λόιντ Τρέινις, επικεφαλής της ομάδας περιβαλλοντικών επιστημών στο Ερευνητικό Κέντρο Τόμας Γουότσον της IBM.   …………………

ΠΗΓΗ :  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  (άρθρο)

This entry was posted in ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply