Υπάρχουν και καλά νέα για την οικονομία

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ, συνέντευξη με τον κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΕΤΡΑΚΗ

Υπάρχουν και καλά νέα για την οικονομίαΟ καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Πετράκης, εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» υπό ποίες προϋποθέσεις η οικονομία της χώρας θα σταθεροποιηθεί ευκολότερα με το νέο πρόγραμμα.

Βασικοί λόγοι που οδηγούν τον κ. Πετράκη στο συμπέρασμα της ταχύτερης οικονομικής προσαρμογής είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος αλλά και το βάθος της ύφεσης που έχουν προκαλέσει τα δύο προηγούμενα μνημόνια.

Κε Πετράκη εκτιμάτε ότι θα είναι ευκολότερη η ανάκαμψη της οικονομίας με τη νέα συμφωνία που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με τους δανειστές σε σχέση με τα προηγούμενα μνημόνια;

Πρέπει να τονίσουμε ότι το Γ΄ Πρόγραμμα διαφέρει από τα προηγούμενα δύο, αφού η σχέση μέτρων προς εισροές μέσω δανείων είναι 1 προς 10 αφού λαμβάνουμε μέτρα 8 δισ. ευρώ περίπου για να λάβουμε 80 δισ. ευρώ δάνειο, ενώ στα προηγούμενα μνημόνια ο αντίστοιχος λόγος ήταν 1 προς 4 ή 1 προς πέντε. Σε κάθε περίπτωση η υφεσιακή διάσταση δεν θα είναι τόσο δριμεία όπως στο παρελθόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα αναμένονται περισσότεροι πόροι και στην εσωτερική οικονομία καθώς προβλέπονται 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κονδύλια 7 δισ. για αποπληρωμή κρατικών χρεών προς φορείς του Δημοσίου και 7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου. Τονίζω πάντως ότι αναμένουμε το τελικό κείμενο της συμφωνίας.

Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα είναι ευκολότερη η ομαλοποίηση της οικονομίας;    ……………….

πηγή : Έθνος  (άρθρο)

This entry was posted in ΟΙΚΟΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply