Υπογραφές από όλη την Ευρώπη για αύξηση των δαπανών στην Παιδεία

Παρέμβαση από το «Δίκτυο» της κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου

της Παπαματθαίου Μάρνυ

Μεγάλη πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία παρέμβασης των πολιτών στις πολιτικές που υιοθετούν οι κυβερνήσεις των κρατών τους, με στόχο την αύξηση των προϋπολογισμών για την Παιδεία, ξεκινάει το «Δίκτυο για την μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευ

Όπως ανέφερε τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του Δικτύου κυρία Άννα Διαμαντοπούλου η συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου υπογραφών στις χώρες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 16.000 υπογραφών μόνο στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει σε εντυπωσιακά αποτελέσματα που θα ωφελήσουν όλες της χώρες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και ειδικά τις χώρες του Νότου.

Η συγκέντρωση των υπογραφών πολιτών που στηρίζουν την πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε και θα γίνεται στη διεύθυνση www.invest-in-education.eu ως και τον Αύγουστο του 2014.

 «Ο μεγαλύτερος ασθενής στην περίοδο της κρίσης είναι η εκπαίδευση. Με την πρόταση αυτή δίνεται η δυνατότητα στους λαούς της ΕΕ να παλέψουν για ένα κοινό σκοπό όπως αυτόν της Παιδείας, διότι οι επιπτώσεις της μειωμένης επένδυσης σε αυτή είναι τεράστιες» δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Διαμαντοπούλου παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία.

«Η Παιδεία πρέπει να ενισχυθεί σε κάθε χώρα της Ευρώπης. Η πρότασή μας λοιπόν αφορά την εξαίρεση των δαπανών κάθε εθνικού προϋπολογισμού για την εκπαίδευση από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, στις περιπτώσεις που οι δαπάνες αυτές υπολείπονται του μέσου όρου της ευρωζώνης για τα τελευταία 5 έτη» συμπλήρωσε.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, «η τεκμηρίωση της πρότασης αυτής βασίζεται σε ανάλυση που έχει κάνει ο νομπελίστας οικονομολόγος κ. Χρ. Πισσαρίδης, καθώς και σε μελέτες του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, ενώ κινείται στο πλαίσιο υπαρκτών κοινοτικών δυνατοτήτων, με συγκεκριμένο ποσοστό εξαίρεσης και συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, δεν αναφέρεται γενικώς και αορίστως στην εξαίρεση των δαπανών για την Παιδεία από τον προϋπολογισμό, αλλά συναρτά την εξαίρεση με την επίτευξη στόχων για το εκπαιδευτικό σύστημα κάθε χώρας».   ……………….

ΠΗΓΗ : ΤΟ ΒΗΜΑ  (άρθρο)

This entry was posted in ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply