Φοίβος Ανδρίτσος: «Η αριστεία προϋποθέτει αξιολόγηση, άρα αξίες, στόχους, οράματα»

ΑΝΝΑ ΓΡΙΜΑΝΗ (συνέντευξη)
Εικονογράφηση: Τιτίνα Χαλματζή

Εικονογράφηση: Τιτίνα ΧαλματζήΠότε νιώσατε τελευταία φορά υπερήφανος ως Ελληνας;

Δύσκολο να απαντήσω. Είναι πιο εύκολο να θυμηθώ τις πρώτες φορές: όταν παιδί ακόμα συνειδητοποίησα, κυρίως μέσα από τα μαθήματα ιστορίας και λογοτεχνίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο, την επιρροή της ελληνικής διανόησης στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Και αργότερα, το καλοκαίρι του 1967, όταν είχα την ευκαιρία να δω πώς η γαλλική διανόηση αγκάλιασε τους Ελληνες που μετανάστευαν λόγω δικτατορίας.

Σε τι σας έκανε καλύτερο η διεθνής εμπειρία σας;

Από το 1986 ζω και εργάζομαι στο Κοινό Ερευνητικό Κέντρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ένα κατεξοχήν διεθνές περιβάλλον. Αλλά θεωρώ ότι η διεθνής εμπειρία μου άρχισε από το Αμερικανικό Κολέγιο και, κυρίως, από τη Γαλλική Ακαδημία, όπου ήρθα σε επαφή με ξένες κουλτούρες. Κι όταν αργότερα ταξίδεψα και εργάστηκα στην Ευρώπη, στο πλαίσιο φοιτητικών ανταλλαγών και των μεταπτυχιακών σπουδών μου. Αρα είναι πολύ δύσκολο να φανταστώ τον εαυτό μου και την εξέλιξή μου χωρίς αυτές τις εμπειρίες.

Τι πιο πολύτιμο σας έδωσε η ελληνική παιδεία;

Με «έφτιαξε» πολύπλευρο άνθρωπο, με αναζητήσεις και ενδιαφέροντα. Είχα την τύχη να φοιτήσω στην Ελλάδα σε εξαιρετικά ιδρύματα, κοντά σε διαπρεπείς δασκάλους. Δεν ξέρω αν μπορώ να χαρακτηρίσω την παιδεία μου ελληνική, σίγουρα όμως ήταν με Π κεφαλαίο. Κι εκεί είναι το θέμα: πόσοι Ελληνες σήμερα έχουν την πολυτέλεια να απολαμβάνουν αυτή την Παιδεία που ανοίγει το μυαλό και φέρνει στην επιφάνεια όλες τις δεξιότητες;

Πού υπερέχουμε και σε τι υστερούμε ως Ελληνες;

Ο καθένας μας ξεχωριστά είμαστε ιδιαίτερα ικανοί και πολυπράγμονες. Δεν δεχόμαστε όμως εύκολα ότι κάποιος άλλος μπορεί να είναι καλύτερος. Είμαστε ζηλόφθονες, και αυτό εμποδίζει την ατομική ικανότητα να «μεταφραστεί» σε κοινωνική ευμάρεια και προκοπή.

…………………….

πηγή : η Καθημερινή   (άρθρο)

This entry was posted in ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply