Πολλές οι εφαρμογές για iPhone και iPad που «κατασκοπεύουν» τους χρήστες τους

Το 2011, η Apple ανακοίνωσε, εν είδει συμβουλής, πως οι εφαρμογές για iPhone και iPad θα έπρεπε να σταματήσουν να εντοπίζουν και καταχωρούν τα unique identifiers των συσκευών των χρηστών τους, καθώς η συγκεκριμένη πρακτική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία προφίλ με σκοπό την «στοχευμένη» διαφήμιση. Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο, είναι πολλές οι εφαρμογές οι οποίες συνεχίζουν να εφαρμόζουν αυτή την πρακτική.

Όπως αναφέρει το MIT Technology Review, στη συνδιάσκεψη MobiSys στην Ταϊβάν, οι ερευνητές αναμένεται να παρουσιάσουν δεδομένα από 225.000 εφαρμογές, οι οποίες είναι εγκατεστημένες σε 90.000 iPhones. Η σχετική ανάλυση υποδεικνύει πως μεταξύ του Φεβρουαρίου του 2012 και του Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, το 48% των εφαρμογών αυτών απέκτησαν πρόσβαση στο UDID (Unique Device ID) της συσκευής στην οποία ήταν εγκατεστημένες.

Γενικότερα, το λειτουργικό σύστημα της Apple, iOS, δεν επιτρέπει την παρακολούθηση εφαρμογών από άλλες εφαρμογές, οπότε τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν από «σπασμένες» συσκευές, που έφεραν εφαρμογές που δεν διατίθενται στο App Store. Οι ερευνητές ωστόσο επισημαίνουν πως τα αποτελέσματα της μελέτης τους αφορούν όλους τους χρήστες iPhone, καθώς στην πλειοψηφία τους  οι εφαρμογές που χρησιμοποιούνται σε «σπασμένες» συσκευές είναι ίδιες με αυτές των «απείραχτων».   ……………………

ΠΗΓΗ : ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ  κλικ εδώ για το άρθρο

This entry was posted in ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Bookmark the permalink.

Leave a Reply